Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα Υγροβιότοπων η οποία καθιερώθηκε με βάση τη Σύμβαση Ραμσάρ που υπεγράφη το 1971 στο Ιράν και σχετίζεται με την προστασία των Υγροβιότοπων Διεθνούς Σημασίας.
Οι υγροβιότοποι αποτελούν ιδανικό μέρος για κάθε επισκέπτη λόγω της φυσικής ομορφιάς και της πλούσιας βιοποικιλότητας που διαθέτουν. Δυστυχώς όμως οι υγροβιότοποι πολλές φορές υποβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία.
Οι ραγδαίες αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, η αλλοίωση και η υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, όπως και η απόρριψη στερεών και η ροή αποβλήτων, κ.ο.κ. είναι μόνο ορισμένα από τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, παρατηρούμε με μεγάλη μας απογοήτευση τους υγροβιότοπους στην Κύπρο να καταστρέφονται περιβαλλοντικά, όπως οι περιπτώσεις στην αλυκή στη Λάρνακα που βρέθηκαν στο παρελθόν νεκρά φλαμίνγκο, αλλά και στη Λίμνη Παραλιμνίου όπου εκκρεμεί το διαχειριστικό σχέδιο, η αποζημίωση των ιδιοκτητών και η απομάκρυνση των οχληρών δραστηριοτήτων.
Η δε Αλυκή Ακρωτηρίου κινδυνεύει από την έντονη ανάπτυξη στις παρυφές της, με υπαρκτό τον κίνδυνο υποβάθμισης ή και κατάρρευσης του μοναδικού της οικοσυστήματος .
Εμείς, ιστορικά έχουμε συμβάλει στην ένταξή των κυπριακών λιμνών και αλυκών στη συνθήκη του ΟΗΕ για την προστασία των υγροβιότοπων και στο δίκτυο προστασίας Ευρωπαϊκών οικοτόπων ΝΑΤΟΥΡΑ 2000.