Στις 8 Μαρτίου 1857, όταν έγινε η εξέγερση των εργαζομένων γυναικών στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, καθορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών. Τότε οι γυναίκες εργάζονταν επί 15 ώρες την ημέρα, ενώ οι άνδρες είχαν δεκάωρο ημερομίσθιο και δεν είχαν διπλές δουλειές ταυτόχρονα. Παράλληλα, γεννούσαν και μεγάλωναν παιδιά, και η ζωή τους κατά κανόνα δεν ξεπερνούσε την ηλικία των 40 ετών.

Διάφορες γυναικείες οργανώσεις είχαν αρχίσει να τιμούν την ηρωική εξέγερση του 1857, μέχρι που το 1975 επιτέλους ανακηρύχθηκε επισήμως από τον ΟΗΕ η 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Δυστυχώς έχει περάσει περισσότερος από ένας αιώνας από τότε και δεν έχει επιτευχθεί η ισότητα μεταξύ γυναικών και αντρών. Η έμφυλη βία δυστυχώς ακμάζει και η έξαρση του φαινομένου σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης σε διάφορους τομείς και χώρους εργασίας είναι καθημερινό γεγονός.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών  στηρίζουμε τη γυναίκα και τον αγώνα της μέσα στο χρόνο. Η ισότητα αφορά ολόκληρη την κοινωνία και είναι βασικό συστατικό ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και η Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων πραγματοποιούν διαδικτυακή παρουσίαση των Υποψήφιων Γυναικών για τις βουλευτικές εκλογές 2021 στη σελίδα μας στο Facebook(https://www.facebook.com/cygreens/#).

Για περισσότερες πληροφορίες: https://fb.me/e/3w6XbXrno