Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερός ο Επίτροπος της Ε.Ε κ. Ντιντιέ Ρέιντερς σε δηλώσεις του αναφέρει πως πρέπει άμεσα να αποδοθούν ευθύνες για το μεγάλο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων.

Φαίνεται πως η Κυβέρνηση δεν αποδέχεται ακόμα και την σύσταση του Διεθνή Οργανισμού Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (ΙNTOSAI) αναφορικά με την άμεση πρόσβαση του Γενικού Ελεγκτή σε έγγραφα και πληροφόρηση χωρίς κανένα περιορισμό για σκοπούς διαφάνειας.

Η όποια παρεμπόδιση στο έργο του Γενικού Ελεγκτή για διερεύνηση του μεγάλου σκανδάλου των «χρυσών» διαβατηρίων, είναι απαράδεκτη, θέτει περιορισμούς στην ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και υποσκάπτει το κράτος δικαίου.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τονίζουμε την ανάγκη διερεύνησης όλων των πτυχών της υπόθεσης των χρυσών διαβατηρίων. Είναι καιρός να τερματιστεί επιτέλους ο διασυρμός της Κύπρου. Είναι επίσης σημαντικό να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα που συμβάλλει στη διαφάνεια και στη λογοδοσία.

Υπενθυμίζουμε πως εκκρεμούν ακόμα 1433 αιτήσεις πολιτογραφήσεων. Από αυτή την κατάσταση προκύπτουν πολλά ερωτήματα ενώ οι ευθύνες βαραίνουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διότι, άλλα κόμματα απλά έκαναν πλάτες στην Κυβέρνηση στα «χρυσά» διαβατήρια και άλλα κόμματα ακόμα κατηγορούν τον Αl Jazzera για τις αποκαλύψεις.