Η Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών καθιερώθηκε στις 8 Μαρτίου 1857, όταν έγινε η εξέγερση των εργαζομένων γυναικών σε εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη. Τότε οι γυναίκες εργάζονταν επί 15 ώρες την ημέρα, ενώ οι άνδρες είχαν δεκάωρη βάρδια, πιο ψηλό ημερομίσθιο και δεν είχαν διπλές δουλειές ταυτόχρονα. Παράλληλα, γεννούσαν και μεγάλωναν παιδιά, και η ζωή τους κατά κανόνα δεν ξεπερνούσε την ηλικία των 40 ετών.

Διάφορες γυναικείες οργανώσεις είχαν αρχίσει να τιμούν την ηρωική εξέγερση του 1857, μέχρι που το 1975 επιτέλους ανακηρύχθηκε επισήμως από τον ΟΗΕ η 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Δυστυχώς παρότι έχει περάσει περισσότερος από ένας αιώνας από τότε, ακόμη και σήμερα δεν έχει επιτευχθεί η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Η έμφυλη βία το τελευταίο διάστημα ακμάζει, η έξαρση του φαινομένου σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης σε διάφορους τομείς και χώρους εργασίας είναι καθημερινό γεγονός και οι γυναικοκτονίες καλά κρατούν.

Στα πλαίσια του εορτασμού της Μέρας της Γυναίκας, αντιπροσωπεία του Κινήματος υπό τον Αντιπρόεδρο Α’ κ. Κυριάκο Τσιμίλλη, υποδέχθηκε το λεωφορείο των γυναικείων οργανώσεων της Κύπρου, που διενεργούν εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τα θέματα ισότητας της γυναίκας. Αντιπροσωπεία όλων των γυναικείων οργανώσεων μελών του Εθνικού Μηχανισμού Ισότητας,  υπό τον τίτλο “Στο δρόμο της ισότητας”, μας επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματα τους, το οποίο υιοθετούμε πλήρως.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών  στηρίζουμε τη γυναίκα και τον αγώνα της μέσα στο χρόνο. Η ισότητα αφορά ολόκληρη την κοινωνία και είναι βασικό συστατικό ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους. Η αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων είναι πολυεπίπεδη. Αφορά τις πολιτικές του κράτους, τις αυστηρότερες ποινές από τα δικαστήρια, την παιδεία, τις νομοθεσίες και την πλήρη εφαρμογή τους.