Για ακόμη μια χρονιά, την 16η συνεχόμενη, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κάλεσε τους εκδρομείς που ξεχύθηκαν στη φύση, για να γιορτάσουν το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας, να σεβαστούν το περιβάλλον. Στήθηκαν περίπτερα και διανεμήθηκε σχετικό υλικό σε εκδρομείς σε όλες τις επαρχίες.

Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία, στήθηκε περίπτερο στα φώτα τροχαίας «Καλησπέρα» στην είσοδο της πρωτεύουσας, όπου δόθηκαν δωρεάν επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες και ενημερωτικό υλικό στους εκδρομείς. Διανομή υλικού και επαναχρησιμοποιήσιμων τσαντών πραγματοποιήθηκε, στην επαρχία Πάφου, στο σταυροδρόμι Αγίου Γεωργίου Πέγειας προς Λάρα και στη Λάρνακα στήθηκε περίπτερο στην Αλυκή Λάρνακας. Στη Λεμεσό, η Επαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος,  προσέφερε στο κοινό, στον δρόμο προς το Τροόδος, χωματένιους σβόλους με σπόρους δέντρων για να πετάξουν στους χώρους που θα μεταβούν για το «κόψιμο της μούττης». Ένας άκρως περιβαλλοντικός τρόπος φυσικής αναδάσωσης που προωθείται εδώ και μία δεκαετία από το Κίνημα και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Οι διάφορες εκδηλώσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, που πραγματοποιήσαμε σε όλη την Κύπρο, μοναδικό σκοπό είχαν να στείλουν μηνύματα για την προστασία της κυπριακής φύσης. Οι εκδρομείς κλήθηκαν να διασκεδάσουν με μέτρο και ασφάλεια, να μην καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον όπου θα μεταβούν και βεβαίως να επιστρέψουν στα σπίτια τους χωρίς να αφήσουν πίσω τους τα σκουπίδια αυτής της γιορτινής μέρας.

Φέτος για δέκατη έκτη χρονιά, την Καθαρά Δευτέρα, στέλνουμε το μήνυμα μέσα από αυτές τις δράσεις ότι η «φύση δεν είναι σκουπιδότοπος». Καθήκον όλων μας είναι να διατηρούμε και να προστατεύουμε το αναπόσπαστο αυτό μέρος της φυσικής μας κληρονομιάς, που αποτελεί πολύτιμο στολίδι του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Είναι λοιπόν ευθύνη του καθενός μας, αλλά και της πολιτείας να μην μετατραπεί η κυπριακή φύση σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο.