Για ακόμη μια χρονιά, την 13η συνεχόμενη, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μοιράζει ενημερωτικό υλικό και οικολογικές σακούλες στους εκδρομείς που θα ξεχυθούν στη φύση για να γιορτάσουν το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας, καλώντας τους να σεβαστούν το περιβάλλον. Αυτή η εκδήλωση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης έχει σκοπό να στείλει μηνύματα για την προστασία της Κυπριακής φύσης. Οι Οικολόγοι καλούν τους εκδρομείς να διασκεδάσουν με μέτρο και ασφάλεια, να μην καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον οπού θα διασκεδάσουν και βεβαίως να επιστρέψουν στα σπίτια τους χωρίς να αφήσουν πίσω τους τα σκουπίδια της διασκέδασης αυτής της γιορτινής μέρας.

Φέτος για δέκατη τρίτη χρονιά οι Οικολόγοι στέλνουν το μήνυμα μέσα από αυτή τη δράση ότι η φύση δεν είναι σκουπιδότοπος. Ευχόμαστε καλή διασκέδαση στους συμπατριώτες μας, να απολαύσουν τη φύση αλλά με τρόπο που να μπορούμε να την απολαμβάνουμε κάθε μέρα και όχι μόνο την Καθαρά Δευτέρα. Να μην αφήνουμε πίσω μας σκουπίδια. Αλλά και κάθε μέρα να μην αφήνουμε σκουπίδια στη φύση.

Καλούμε το κοινό που θα εκδράμει στην ύπαιθρο να αποφεύγει το κόψιμο ή ξερίζωμα αγριολούλουδων και θάμνων, καθώς αρκετά από αυτά είναι ενδημικά και αυστηρά προστατευόμενα. Καθήκον όλων μας είναι να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε το αναπόσπαστο αυτό μέρος της φυσικής μας κληρονομιάς, που αποτελεί πολύτιμο στολίδι του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Όσοι φίλοι χρησιμοποιήσουν εκδρομικούς χώρους να συμπεριφερθούν με σεβασμό στην υποδομή που με τόσο κόπο οργανώνουν οι διάφορες αρχές (π.χ. Τμήμα Δασών, Δήμοι, Κοινότητες κλπ).

Ιδιαίτερα φέτος που επιτέλους έχουν κλείσει οι δυο μεγάλοι σκυβαλότοποι της χώρας μας , στο Βατί και στον Κοτσιάτη, πρέπει να δώσουμε έμφαση στο θέμα της διαχείρισης των στερεών οικιακών αποβλήτων. Χρειάζεται να επενδύσουμε στη μείωση των σκουπιδιών, μέσω της υιοθέτησης πιο οικολογικών τρόπων κατανάλωσης και από την άλλη να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα διαχείρισης των μεγάλων οικιακών αποβλήτων. Δυστυχώς η χωρά μας παραμένει στις πρώτες θέσεις της κατά κεφαλήν παραγωγής οικιακών αποβλήτων, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν μάθαμε ακόμα πως να αγοράζουμε καταναλωτικά προϊόντα.

Από την άλλη, το κλείσιμο των σκυβαλότοπων χωρίς αξιόπιστη και αποτελεσματική εναλλακτική λύση για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων δημιουργεί επικίνδυνα δεδομένα. Κινδυνεύουμε να μετατραπεί η κυπριακή φύση σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

Είναι λοιπόν ευθύνη του καθενός μας, αλλά και της πολιτείας να μην μετατραπεί η κυπριακή φύση σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο.

Στη Λευκωσία η δράση θα διεξαχθεί στα φώτα του «Καλησπέρα» στις 11:00 το πρωί.