Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2023, έχει ως σύνθημά της, το «Save Energy» και στόχο να ενθαρρύνει την βιώσιμη αστική κινητικότητα. 

Γι’ αυτό το σκοπό μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διοργανώνει δράσεις, και εκστρατείες οι οποίες περιγράφονται ως εξής:  

1)    Συναυλία “Πράσινη μετάβαση, εν χορδαίς και οργάνοις” . Μια πολιτιστική παρέμβαση με θέμα τα οικολογικά μέσα συγκοινωνίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, με το μουσικό σχήμα “Katie & the boys” & την Βάσω Πελεγκάρη.  Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί 19 Σεπτεμβρίου στο Θεατράκι του ΡΙΚ στις 20:30. Η Είσοδος είναι ελεύθερη.


2)     Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, στις 12:00μ.μ. σε συνεργασία με τον Δήμο Αγλαντζιάς και την επαρχιακή επιτροπή Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου θα πραγματοποιηθεί δράση προς ενημέρωση των φοιτητών για θέματα βιώσιμης αστικής κινητικότητας και μείωση της χρήσης αυτοκινήτων. 


 3)     Από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου, όσοι από εσάς θα χρησιμοποιήσετε τα αστικά λεωφορεία Λεμεσού (ΕΜΕΛ), θα έχετε τη δυνατότητα να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό και να κερδίσετε πλούσια δώρα, συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας σε ένα ερωτηματολόγιο που θα βρίσκετε στα Λεωφορεία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Κινήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωπαϊκός αυτός θεσμός έφτασε στη Κύπρο από το 2002 με πρωτοβουλία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, το οποίο οργάνωσε τότε μια σειρά εκδηλώσεων με το γενικό τίτλο «Πάω στη πόλη χωρίς αυτοκίνητο». 

Απαιτείται να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε σήμερα την ενέργεια, αφενός διότι η ενεργειακή φτώχεια είναι ένα γεγονός που ήδη καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, αφετέρου επειδή η οι πόλεις χρειάζονται προσιτές, βιώσιμες και οικονομικότερες υποδομές προκειμένου να μετακινούμαστε.