Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021, η οποία φέτος έχει οριστεί από σήμερα 16 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, έχει ως φετινό της θέμα την «ασφάλεια και υγεία με βιώσιμη κινητικότητα». Το ποδήλατο και η πεζοπορία βρίσκονται στο επίκεντρο της φετινής εκστρατεία, με επικέντρωση στη ψυχική και φυσική υγεία και την ασφάλεια στην κινητικότητα.

Η φετινή επιλογή του θέματος στόχο έχει να αναδείξει τις δυσκολίες που υπέστη η Ευρώπη – και κατ’ επέκταση ο πλανήτης – καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας του COVID -19. Αντανακλά επίσης τις χρυσές ευκαιρίες για αλλαγή κουλτούρας, νοοτροπίας και συμπεριφορών που προκύπτουν από αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση υγείας σε παγκόσμια κλίμακα.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διοργανώνει δράσεις και εκστρατείες, οι οποίες περιγράφονται ως εξής:

– Σάββατο – Κυριακή, 18/9 – 19/9, ώρα 17:00 – 20:00: Ενημερωτικό Περίπτερο στο Μώλο Λεμεσού.

– Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, ώρα 17:00 – 22:00 – Εκδήλωση Νεολαίας Οικολόγων και Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για Ευρωπαϊκή

Εβδομάδα Κινητικότητας. Βόλτα με ποδήλατα στο κέντρο της Λευκωσίας η οποία θα καταλήξει στο Πάρκο «Ειρήνης» (πίσω από τη Βουλή) όπου θα υπάρχει μουσική και ενημερωτικά περίπτερα.

Ο επαρχιακός γραμματέας Λεμεσού κ. Έτμοντ Χαγουίλα δήλωσε τα εξής: «Η χρήση του ποδηλάτου ως μέσο εναλλακτικής μετακίνησης στην πόλη, ωφελεί τον καθένα από μας σε όλους τους τομείς της ζωής του. Με τη χρήση του, καλλιεργούμε κουλτούρα για τη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη, μειώνουμε τους ρύπους, αποφεύγουμε την κυκλοφοριακή συμφόρηση από την αυξημένη κίνηση που δημιουργούν τα αυτοκίνητα, ενώ αυξάνουμε τη σωματική μας ευρωστία μέσω της επιπλέον άσκησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωπαϊκός αυτός θεσμός έφτασε στη Κύπρο από το 2002 με πρωτοβουλία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, το οποίο οργάνωσε τότε μια σειρά εκδηλώσεων με το γενικό τίτλο «Πάω στη πόλη χωρίς αυτοκίνητο».

Το αυτοκίνητο έχει μετατραπεί σε μάστιγα για τις σύγχρονες πόλεις. Γι’ αυτό προωθούνται πλέον πανευρωπαϊκά πολιτικές που προβάλλουν το περπάτημα, την ποδηλασία και την χρήση δημόσιων μέσων συγκοινωνίας, ως τους πλέον επιθυμητούς τρόπους μετακίνησης των ανθρώπων.

Απαιτείται να αλλάξουμε τρόπο ζωής και να ευαισθητοποιηθούμε στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής μας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κυκλοφορούμε διαρκώς με το αυτοκίνητο και να περιμένουμε ότι θα λύσουμε το πρόβλημα της συμφόρησης και των ρύπων.

Φυσικά, για να είναι αυτά εφικτά, αναμένουμε από τις αρχές να προχωρήσουν άμεσα με τις υποδομές που χρειάζονται όπως αναφέρονται στο ΣΒΑΚ. Οι κλιματικές συνθήκες αλλά και οι υφιστάμενες κυκλοφοριακές υποδομές δεν ευνοούν τα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς ως έχουν, πρέπει να έχουμε περισσότερο πράσινο τόσο για σκίαση όσο και για την απορρόφηση ρύπων αλλά και για μείωση της θερμοκρασίας στη πόλη. Επίσης πρέπει να έχουμε πρακτικές επιλογές για τις καθημερινές μας μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς όπως είναι τα λεωφορεία, τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης σημασίας και αναβάθμισης».