Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις 16 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα για τη Διατήρηση του Στρώματος του Όζοντος, σε ανάμνηση της 16ης Σεπτεμβρίου του 1987, όταν αντιπρόσωποι από 24 χώρες υπέγραφαν το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ. Σήμερα, τα συμβαλλόμενα μέρη ανέρχονται σε 198 και το Πρωτόκολλο θεωρείται ως μια από τις πιο επιτυχημένες συμφωνίες προστασίας περιβάλλοντος στον κόσμο. Τον συντονιστικό και διαχειριστικό ρόλο για την παρακολούθηση εφαρμογής του Πρωτοκόλλου έχει αναλάβει στα πλαίσια του UNEP η Γραμματεία του Όζοντος.
Το Πρωτόκολλο καθορίζει ένα υποχρεωτικό χρονοδιάγραμμα για την εξάλειψη των ουσιών που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος. Το χρονοδιάγραμμα αυτό αναθεωρείται συνεχώς, με τις ημερομηνίες εξάλειψης να τροποποιούνται σύμφωνα με την τεχνολογική πρόοδο.
Από το 2010, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μειώσει την κατανάλωση των κυριότερων ουσιών που καταστρέφουν το όζον στο μηδέν. Η Κύπρος επικύρωσε το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ ήδη από το 1992.
Το όζον είναι ένα άχρωμο αέριο που δημιουργείται μέσω μιας σειράς φωτοχημικών αντιδράσεων στην στρατόσφαιρα της γης. Όταν ένα μόριο οξυγόνου (Ο2) βομβαρδιστεί από υπεριώδεις ακτίνες, διασπάται σε δύο ελεύθερα άτομα οξυγόνου που δυνατόν, στη συνέχεια, να αντιδράσουν με ένα άλλο μόριο οξυγόνου για να σχηματίσουν ένα μόριο όζοντος (O3).
Καταστρέφεται ως γνωστό, αλλά όχι μόνο, από τους χλωροφθωράνθρακες (CFCs), οι οποίοι δημιουργήθηκαν αρχικά το 1928. Λόγω του ότι δεν είναι εύφλεκτοι και έχουν χαμηλή τοξικότητα, χρησιμοποιήθηκαν σε πολλές και διάφορες εφαρμογές, όπως σαν ψυκτικές ουσίες στα ψυγεία και τα κλιματιστικά, ως προωθητικά αέρια σε δοχεία αερολυμάτων, σε προϊόντα καθαρισμού ηλεκτρονικού εξοπλισμού, στην παραγωγή αφρωδών πλαστικών, κλπ.
Άλλες, βασικές χημικές ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος είναι τα αλογόνα που χρησιμοποιούνται κυρίως στον εξοπλισμό πυρόσβεσης, ο τετραχλωράνθρακας και το μεθυλοχρωροφόρμιο που χρησιμοποιούνται ευρέως ως διαλύτες για τον καθαρισμό μετάλλων και το μεθυλοβρωμίδιο, που χρησιμοποιείται κυρίως ως γεωργικό φυτοφάρμακο και για την απολύμανση γεωργικών προϊόντων.
Σε δηλώσεις της το Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Μελίνα Μενελάου, ανέφερε πως «το στρώμα του όζοντος αποτελεί μια προστατευτική ασπίδα από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία για τα ζώα και τα φυτά του πλανήτη, διότι απορροφά την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Αυξημένα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας προκαλούν βλάβες στους ζωντανούς οργανισμούς και σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, καταρράκτη στα μάτια, εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, μείωση της γεωργικής παραγωγής, διατάραξη του θαλάσσιου οικοσυστήματος, καταστροφή υλικών, όπως τα πλαστικά, αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και κλιματικές αλλαγές. Το ενθαρρυντικό είναι ότι η ίδια η φύση, με την μείωση των επιβλαβών χημικών στην ατμόσφαιρα, μπορεί να ανακάμψει και η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική έχει ήδη μειωθεί σε μέγεθος. Προστατεύοντας τα δάση, τα οποία εμπλουτίζουν την ατμόσφαιρα με οξυγόνο, σταδιακά αυξάνεται το ποσοστό του όζοντος στην στρατόσφαιρα».