Αίσιο τέλος φαίνεται να έχει η υπόθεση του ζωγράφου και καθηγητή Τέχνης Γιώργου Γαβριήλ που προκάλεσε σάλο στην κυπριακή κοινωνία λόγω των έργων τέχνης που δημιουργεί, καθώς η ενδεχόμενη απόφαση παύσης του από εκπαιδευτικός άρεται, αφού έχει ανακληθεί η πειθαρχική διαδικασία που είχε ξεκινήσει ενώπιον της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.

Υπενθυμίζουμε πως το θέμα του κ. Γαβριήλ, απασχόλησε ακόμη και τους συντονιστές των πολιτικών ομάδων στο ευρωκοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να σταλεί αυστηρή επικριτική επιστολή από την Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Προδρόμου.

Η κ. Έφη Ξάνθου Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος δήλωσε ότι «Θεωρούμε εξ’ αρχής εκδικητική την πειθαρχική δίωξη που άσκησε το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού εναντίον του καθηγητή Γιώργου Γαβριήλ. Αν και εκφράζουμε λοιπόν την ικανοποίηση μας για την ανάκληση της απόφασης παραπομπής του στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας για πειθαρχικά παραπτώματα του, δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε πόσο απαράδεκτη είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς παράθεση δεδομένων και από τον άμεσα εμπλεκόμενο, έκρινε ομόφωνα ένοχο τον κ. Γαβριήλ.

Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και έκφρασης σε οποιαδήποτε μορφή. Δεν δύναται να διώκεται ένας εικαστικός για τις καλλιτεχνικές του απόψεις και δημιουργίες, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν δημιούργησε τα έργα εν ώρα καθήκοντος με την ιδιότητα του καθηγητή.

Μήπως είναι καιρός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παύσει τον Υπουργό Παιδείας για να γλιτώσει από καινούργια σκάνδαλα; Εδώ έπαυσε την κ. Γιολίτη για πολύ λιγότερα υποτιθέμενα «παραπτώματα»..

Μήπως τελικά δεν είναι η κ. Γιολίτη που εξέθετε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη;