Η Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης έχει καθιερωθεί από το 2018 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαρτίου σε όλο το κόσμο. Ο σκοπός της είναι να αναδείξει την συμβολή της ανακύκλωσης στη διατήρηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων του πλανήτη μας και στην βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα, στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και τους πολιτικούς ηγέτες του κόσμου να αναλάβουν δράσεις που ενισχύουν την ανακύκλωση.
Γιατί η ανακύκλωση είναι σημαντική;
Κατ’ αρχάς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που διαθέτουμε για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Συνιστά επίσης βασικό στοιχείο της κυκλικής οικονομίας, συμβάλλοντας στην διατήρηση των φυσικών πόρων και ενισχύοντας ταυτόχρονα διάφορους οικονομικούς κλάδους. Η δε κλιματική αλλαγή που ζούμε τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην σπατάλη των φυσικών πόρων και την μόλυνση του περιβάλλοντος κάτι που φέρνει την ανακύκλωση στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση φαινομένων όπως το λιώσιμο των πάγων, η άνοδος της θερμοκρασίας, οι πυρκαγιές και η αποψίλωση των δασών.
Οι έξι βασικοί φυσικοί πόροι
Η γη παράγει και διαθέτει ετησίως δισεκατομμύρια τόνους φυσικών πόρων, που δυστυχώς δεν είναι ανεξάντλητοι. Στους πιο σημαντικούς περιλαμβάνονται οι εξής έξι : το νερό, το οξυγόνο, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, ο άνθρακας και τα ορυκτά μέταλλα. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μειώσουμε την κατανάλωσή τους και να αυξήσουμε την επαναχρησιμοποίησή τους, αν θέλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα καθαρό πλανήτη.
Ο ‘’έβδομος φυσικός πόρος’’
Υπάρχει επίσης ο λεγόμενος ‘’έβδομος πόρος’’ που δεν είναι άλλος από όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά. Ο ‘’έβδομος πόρος’’ υπολογίζεται ότι εξοικονομεί πάνω από 700 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2, ενώ μέχρι το 2030, το νούμερο αυτό προβλέπεται να αυξηθεί σε 1 δισεκατομμύριο τόνους. Και μόνο από αυτό καταλαβαίνουμε την σημασία του και γιατί ονομάστηκε έτσι. Για τα ανακυκλώσιμα δε υλικά υπάρχει μια ολόκληρη αγορά που συνεχώς εξελίσσεται και αναβαθμίζεται παγκοσμίως.
Η Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία
Η ανακύκλωση περιλαμβάνεται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έως το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, ολοένα και περισσότερα κράτη, επιχειρήσεις και άτομα φαίνεται να υιοθετούν την λεγόμενη ‘’πράσινη ατζέντα’’ στην οικονομική τους δραστηριότητα και την καθημερινότητά τους.
Η κατάσταση στην Κύπρο
Δυστυχώς η κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι τόσο ικανοποιητική, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat. Πιο συγκεκριμένα για το 2020 σημείωσε από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, και μάλιστα το πέμπτο πιο χαμηλό στην Ε.Ε. (2,8%), την στιγμή που ο μέσος όρος της Ε.Ε. ανήλθε στο 12,8%. Μιλάμε πάντα για τη μέτρηση του ποσοστού κυκλικότητας, του μεριδίου δηλαδή των χρησιμοποιούμενων υλικών πόρων που προέρχονται από ανακυκλωμένα απόβλητα εξοικονομώντας έτσι εξορύξεις πρωτογενών πρώτων υλών.
Το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο πετώ»
Το 2021 με την τροποποίηση του νόμου περί αποβλήτων τον περασμένο Οκτώβριο, η Κυπριακή Δημοκρατία φαίνεται ότι κινείται πιο δυναμικά προωθώντας περαιτέρω την ανακύκλωση και το πρόγραμμα «πληρώνω όσο πετώ». Η αλλαγή της νομοθεσίας φαίνεται ότι θα στηρίξει την εφαρμογή πολιτικών που έπρεπε από χρόνια να εφαρμοστούν στη χώρα ούτως ώστε η Κύπρος να έρθει πιο κοντά στους στόχους της Ε.Ε.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης είναι μια ευκαιρία να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στο περιβάλλον και τους τρόπους προστασίας του. Μια ευκαιρία για να ευαισθητοποιηθούμε και να ενημερωθούμε για το πώς μπορούμε ως ενεργοί πολίτες να συμμετέχουμε πιο ενεργά στη διατήρηση ενός καθαρού και βιώσιμου πλανήτη για τις επόμενες γενιές.
Αντρέας Μαυρίκιος
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών
Facebook Page: @andreasmavrikiosgreen
Instagram: @andreas.mavrikios
Twitter: @A_Mavrikios
LinkedIn: @andreasmavrikios