Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τιμά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1955-59, καθώς ο κυπριακός λαός αντιστάθηκε σθεναρά έναντι μιας υπερδύναμης και διεκδίκησε την Ελευθερία της αψηφώντας τα γεωπολιτικά δεδομένα, αλλά και τη φωνή των λογικών.

Παρόλα αυτά όμως, τα χρόνια που ακολούθησαν μετά το τέλος του απελευθερωτικού αγώνα, οι λάθος χειρισμοί, οι διχόνοιες και οι αντιζηλίες, σε συνδυασμό με τις ξένες παρεμβάσεις, οδήγησαν στην τραγωδία του 1974. Οι διαπραγματεύσεις, που ακολούθησαν για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, κατέληξαν σε αποτυχία έναντι της τουρκικής βουλιμίας. Δυστυχώς, το όραμα του αγώνα του Κυπριακού λαού 1955-59, δεν υλοποιήθηκε.

Ο τότε αγώνας του κυπριακού λαού για την αποτίναξη του Αγγλικού αποικιοκρατικού ζυγού πρόσφερε την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Ανεξαρτησίας και αυτό πρέπει να αποτελεί φωτεινός φάρο για τον αγώνα της διασφάλισης των δίκαιων της Πατρίδας μας αγνοώντας τις προκλητικές απαιτήσεις του Τούρκου κατακτητή.

Η Ελευθερία στηρίζεται στο όραμα και στις αξίες και αυτό αποτελεί την πρώτιστη κατευθυντήρια γραμμή για την επίλυση του Κυπριακού.

Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σεβόμαστε το όραμα και τις αξίες των προγόνων μας και θα αγωνιστούμε για τη διασφάλιση τα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ασφάλειας του κυπριακού λαού.

Απαιτούμε μια λύση μακριά από τις προκλητικές απαιτήσεις των Τούρκων, οι οποίες περιορίζουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου και του κυπριακού λαού.

Ευελπιστούμε ότι και οι Κυβερνώντες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των προγόνων μας, αντιδρώντας δυναμικά στην προκλητική στάση των Τούρκων κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, στοχεύοντας σε μια βιώσιμη επίλυσή του και όχι βάσει των συμφερόντων της άλλη πλευράς.

Ο πρόεδρος του Κινήματος, κ. Γιώργος Περδίκης θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις για την 1η Απριλίου. Στις 10:00, θα παρακολουθήσει τη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγ. Ιωάννη, έπειτα θα παραστεί στα Φυλακισμένα Μνήματα για κατάθεση στεφάνου προς τιμή των ηρώων της 1ης Απριλίου.