Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τιμά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1955-59, καθώς ο κυπριακός λαός ξεσηκώθηκε ενάντια σε  μια υπερδύναμη και διεκδίκησε την Ελευθερία – Αυτοδιάθεση, ως φυσικό επακόλουθο των δεσμεύσεων των κρατών που ίδρυσαν τον ΟΗΕ μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Παρόλα αυτά όμως, τα χρόνια που ακολούθησαν μετά το τέλος του απελευθερωτικού αγώνα, οι ξένες παρεμβάσεις εντός του πλαισίου του ψυχρού πολέμου καθώς επίσης οι ενέργειες των αυτόκλητων εθνοσωτήρων, οδήγησαν σο πραξικόπημα και στην Τουρκική εισβολή του 1974. Οι διαπραγματεύσεις, που ακολούθησαν για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, κατέληξαν σε αποτυχία με υπαιτιότητα της κατοχικής Τουρκίας. Δυστυχώς, το όραμα του αγώνα του Κυπριακού λαού 1955-59, δεν υλοποιήθηκε.

Ο αγώνας του κυπριακού λαού 55-59 για την αποτίναξη του Αγγλικού αποικιοκρατικού ζυγού απέδωσε  την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας  και αυτό πρέπει να αποτελεί φωτεινό φάρο για τον αγώνα της διασφάλισης των δίκαιων του λαού μας  και της Πατρίδας μας ενάντια  στις προκλητικές απαιτήσεις του Τούρκου κατακτητή.

Η Ελευθερία στηρίζεται στο όραμα και στις αξίες και αυτό αποτελεί την πρώτιστη κατευθυντήρια γραμμή για την επίλυση του Κυπριακού.

Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σεβόμαστε το όραμα και τις αξίες των προγόνων μας και θα αγωνιστούμε για τη διασφάλιση τα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ασφάλειας του κυπριακού λαού.

Απαιτούμε μια λύση μακριά από τις Τουρκικές επιδιώξεις, οι οποίες περιορίζουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου και του κυπριακού λαού και μας θέτουν υπό την κηδεμονία της Τουρκίας. Μία λύση που θα επανενώνει το λαό και το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.