Συζητήθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος αυτεπάγγελτο θέμα για το ζήτημα της λαθροθηρίας και της επανασύστασης του Ουλαμού για την πάταξή της.

Σε δηλώσεις της η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κα. Αλεξάνδρα Ατταλίδου, αναφέρει πως «τα πρόσφατα περιστατικά επιθέσεων λαθροθήρων εναντίον ακτιβιστών, αλλά και κατά αστυνομικών, καταδεικνύουν την αδήριτη ανάγκη επανασύστασης του Ουλαμού, ο οποίος σε αντίθεση με την Υπηρεσία Θήρας μπορεί να προβεί σε συλλήψεις εφόσον εντοπίζονται εγκαταστάσεις παράνομης παγίδευσης. Ο Ουλαμός πρέπει να επαναλειτουργήσει ενδυναμωμένος και να εστιάσει στους οργανωμένους παγιδευτές, καθώς τα πρόσφατα περιστατικά επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά τις καταγγελίες στις οποίες προβαίνουμε διαχρονικά ως Κίνημα ότι η οργανωμένη λαθροθηρία συνδέεται με την εμπλοκή εγκληματικών στοιχείων».

Δυστυχώς, η απόφαση διάλυσης του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας της ΜΜΑΔ, αποδυνάμωσε τον εντοπισμό και την καταστολή της παράνομης δραστηριότητας. Τα δε μειωμένα πρόστιμα δεν αποθαρρύνουν τους λαθροθήρες αλλά μάλλον τους έχουν δώσει το μήνυμα πως η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με χαλαρότητα το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Ταυτόχρονα», σημείωσε η κα. Ατταλίδου, «εκτός από το εσωτερικό, η Πολιτεία εκπέμπει λανθασμένα μηνύματα και στο εξωτερικό, αναφορικά με την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Αυτό άλλωστε, διαφαίνεται και σε επιστολή του Ευρωπαίου Επιτρόπου για το Περιβάλλον, προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Γεωργίας, μέσω της οποίας εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία σε σχέση με το επίμονο πρόβλημα της παράνομης παγίδευσης και θανάτωσης πτηνών».

Με τη διάλυση του Ουλαμού Πάταξης της Λαθροθηρίας και τη μείωση των προστίμων η λαθροθηρία και η παγίδευση αυξήθηκαν, γεγονός που επιβεβαιώνεται και στην έκθεση της Επιτροπής κατά της Θανάτωσης Πτηνών – CABS (Committee Against Bird Slaughter).

«Είναι πραγματικά άξιο απορίας γιατί η Κυβέρνηση αποφεύγει να υπερασπιστεί το νόμο και τους φορείς που είναι ταγμένοι στην εφαρμογή του, όπως ο Ουλαμός Πάταξης της Λαθροθηρίας της ΜΜΑΔ, η Υπηρεσία Θήρας, καθώς και οι αστυνομικοί που υπηρετούν στους κατά τόπους αστυνομικούς σταθμούς. Φαίνεται πως τα διάφορα συμφέροντα πίσω από την επικερδή αυτή παράνομη δραστηριότητα είναι σημαντικότερα από την προστασία της νομιμότητας και της βιοποικιλότητας. Η επαναφορά του Ουλαμού είναι η μόνη οδός που διασφαλίζει την εφαρμογή του νόμου», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζουμε πως αφορμή για τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος αποτέλεσε η απάντηση που έλαβε η κ. Ατταλίδου σε κοινοβουλευτική της ερώτηση για το θέμα της λαθροθηρίας. Το θέμα ενεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ.