Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων όπως έχει καθιερωθεί η 20ή Ιουνίου από τον ΟΗΕ, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει τη στήριξη του στους απανταχού στον κόσμο πρόσφυγες και εκτοπισμένους. Η πατρίδα μας δυστυχώς έχει βιώσει το πρόβλημα της προσφυγιάς εδώ και σαράντα τέσσερα χρόνια, όταν λόγω της εισβολής και κατοχής από την Τουρκία της βόρειας Κύπρου και της πολιτικής εθνικού ξεκαθαρίσματος που ακολουθεί ξεριζώθηκαν χιλιάδες συμπατριώτες μας – ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και άλλοι – με βίαιο τρόπο. Από τότε οι άνθρωποι στο τόπο μας ζουν προσφυγές στην ίδια την πατρίδα τους.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι η προβολή αλλά και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Κυπρίων προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια τους, δεν πρέπει ποτέ να σταματήσει. Μέσα στα πλαίσια της πρότασης μας για διπλωματική εκστρατεία ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στην Αμερική, πρέπει να περιλαμβάνει και αυτό το καυτό θέμα. Πρέπει να επανέλθει το κυπριακό στη σωστή του βάση και να κατοχυρωθεί το δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων στις εστίες τους.

Επειδή ακριβώς έχουμε βιωματική εμπειρία από το δράμα των προσφύγων, αντιμετωπίζουμε με συμπάθεια όσους ανθρώπους εξαναγκάζονται για πολιτικούς, οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

Την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναφέρεται 68,5 εκατομμύρια ανθρώπων που είχαν εκτοπιστεί έως τα τέλη του 2017 με αφορμή πολέμους, διώξεις και άλλες μορφές βίας. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ και σημειώνει ότι το περασμένο έτος είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που καταγράφει άνοδο ο αριθμός των προσφύγων.

«Κανείς δεν γίνεται πρόσφυγας από επιλογή, αλλά οι υπόλοιποι από εμάς μπορούμε να έχουμε την επιλογή για το πώς βοηθούμε».

Η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια γίνεται αποδέκτης προσφύγων από τις χώρες της Μέσης Ανατολής όπου υπάρχουν συγκρούσεις. Οφείλουμε να καταστήσουμε τη Κύπρο μια φιλόξενη χώρα για κάθε πρόσφυγα. Πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές, να αλλάξουν κουλτούρα η κοινωνία και η πολιτεία, να δημιουργηθούν δομές και πρωτόκολλα φιλικά στους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για τον οποιοδήποτε λόγο.