Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων όπως έχει καθιερωθεί η 20η Ιουνίου από τον ΟΗΕ, εκφράζει τη στήριξη του στους απανταχού πρόσφυγες και εκτοπισμένους.

Η πατρίδα μας δυστυχώς βιώνει το πρόβλημα της προσφυγιάς εδώ και σαράντα οκτώ σχεδόν χρόνια, όταν λόγω της εισβολής και κατοχής από την Τουρκία της Κύπρου και της πολιτικής εθνικού ξεκαθαρίσματος που ακολούθησε ξεριζώθηκαν χιλιάδες συμπατριώτες μας . Από τότε οι άνθρωποι στο τόπο μας ζουν προσφυγές στην ίδια την πατρίδα τους.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε ότι η προβολή αλλά και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Κυπρίων προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια τους, δεν πρέπει ποτέ να σταματήσει.

Επειδή ακριβώς έχουμε βιωματική εμπειρία από το δράμα των προσφύγων, αντιμετωπίζουμε με συμπάθεια όσους ανθρώπους εξαναγκάζονται για πολιτικούς, οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

Η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια γίνεται αποδέκτης προσφύγων από πολλές χώρες όπου υπάρχουν συγκρούσεις. Οφείλουμε να καταστήσουμε τη Κύπρο  μια φιλόξενη χώρα για κάθε πρόσφυγα. Πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές, να αλλάξουν κουλτούρα η κοινωνία και η πολιτεία, να δημιουργηθούν δομές και πρωτόκολλα φιλικά στους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για τον οποιοδήποτε λόγο.

Όσοι δικαιολογημένα αιτούνται πολιτικό άσυλο πρέπει να τυγχάνουν θαλπωρής και αλληλεγγύης.  Καταδικάζουμε τα φαινόμενα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που καλλιεργούνται στη Κύπρο από διάφορους κύκλους μεταξύ των οποίων και κόμματα για ψηφοθηρικούς λόγους.  Λυπούμαστε που η Κυβέρνηση – και κόμματα – έχουν υιοθετήσει ένα ξενοφοβικό λόγο όχι για να αντιμετωπίσουν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, αλλά για να μειωθούν οι απώλειες ψήφων του κυβερνώντος κόμματος.

Κανείς δεν γίνεται πρόσφυγας από επιλογή, αλλά οι υπόλοιποι από εμάς μπορούμε να έχουμε την επιλογή για το πώς βοηθούμε.

Καλούμε τη διεθνή Κοινότητα και ιδιαίτερα τους εταίρους μας στην ΕΕ να υιοθετήσουν πρακτικές ουσιαστικής βοήθειας των χωρών, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες δημοκρατίας και προοπτικής για να παραμένουν οι άνθρωποι στις εστίες τους.  Η πολιτική πλείστων χωρών της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ σε πολλές περιπτώσεις με τις πολιτικές, στρατιωτικές και άλλες επεμβάσεις τους συμβάλλουν στην  αποσταθεροποίηση των χωρών αλλά και στην επακόλουθη δημιουργία φτώχιας, δυστυχίας και τελικά στη δημιουργία της προσφυγιάς για την οποία ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να την αντιμετωπίσουν.