Η 24η Οκτωβρίου έχει ορισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη ως ημέρα αφιερωμένη στις ακτές.
Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακτές του νησιού μας, της Μεσογείου και γενικότερα του πλανήτη μας. Η συνεχής ρύπανση των νερών, το στρώμα μικροπλαστικών που βρίσκεται πλέον στην επιφάνεια των νερών και μεταφέρεται μέσω της τροφικής αλυσίδας στο πιάτο μας, ο κίνδυνος εξαφάνισης ειδών τόσο της χλωρίδας, όσο και της πανίδας, η υπεραλίευση αλλά και η δραματική αστικοποίηση του παράκτιου περιβάλλοντος με την αλόγιστη ανέγερση κτιρίων, επιβαρύνουν δραματικά το περιβάλλον αλλά και την υγεία όλων μας.
Η άκρατη οικοδομική ανάπτυξη που παρατηρείται και στα δικά μας παραλιακά μέτωπα, με τρανταχτά παραδείγματα εκείνων της Πέγειας, της Λεμεσού κ.ο.κ., δείχνει πως δεν λαμβάνουμε σοβαρά τις απειλές της κλιματικής αλλαγής, που οδηγούν σε ανύψωση του επιπέδου της στάθμης των θαλασσών παγκόσμια, και τον αυξημένο κίνδυνο διάβρωσης των παραλιών.
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχει επανειλημμένα εκφράσει την έντονη ανησυχία του τόσο για το πρόβλημα της ρύπανσης των ακτών, όσο και για τον κίνδυνο διάβρωσης των παραλιών μας γενικότερα, λόγω της αλόγιστης χωροθέτησης αναπτύξεων τόσο εντός της θάλασσας όσο και εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας.
Είναι με μεγάλη μας λύπη που παρατηρούμε πως τα όσα αναφέρουμε εδώ και πολύ καιρό για τις διαρροές λυμάτων, την περιβαλλοντική ρύπανση και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, δυστυχώς επαληθεύονται. Διαρροές αγωγών που μεταφέρουν λύματα, αγωγοί που διοχετεύουν απόνερα οικοδομών και εργοταξίων στη θάλασσα, ρύπανση από την εκκένωση λυμάτων των δεξαμενών των σκαφών αναψυχής, είναι μόλις η κορυφή του παγόβουνου της μόλυνσης των θαλασσών του νησιού μας.
Σημειώνεται ότι οι ακτές της περιοχής Πέγειας (Θαλασσινές σπηλιές) έχουν τσιμεντωθεί τα τελευταία χρόνια καθώς η Κύπρος καθυστερεί να καταστήσει νόμο της Δημοκρατίας το πρωτόκολλο της Βαρκελώνης για την προστασία των ακτών. Η διάβρωση των ακτών είναι προ των πυλών.
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε για ακόμη μια φορά την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως κατανοήσουν ότι η δημόσια υγεία, η ποιότητα ζωής των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου και του θαλάσσιου πλούτου, είναι υπεράνω των όποιων συμφερόντων. Απαιτούμε την αλλαγή της κρατικής πολιτικής η οποία πρέπει να περιλαμβάνει τόσο την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας , όσο και την υλοποίηση μέτρων προστασίας των ακτών μας..