Η κατάσταση στην Κύπρο είναι απαράδεκτη

Η 4η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί σαν Παγκόσμια Μέρα Ζώων για να δώσει το μήνυμα πως τα ζώα έχουν δικαιώματα και οι άνθρωποι έχουν την υποχρέωση να τα σέβονται και να τα προστατεύουν.

Για να περάσει και να εμπεδωθεί αυτό το μήνυμα, το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε τις διάφορες χώρες να υπογράψουν και φυσικά να εφαρμόσουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία και την ευημερία των ζώων. Η Κυπριακή Κυβέρνηση υπόγραψε τη σχετική Σύμβαση το 1990 και την έβαλε σε ισχύ με ειδική εθνική νομοθεσία με αρ. 46(1)94. Παράλληλα ετοίμασε και τον Περί Σκύλων Νόμο τον οποίον έβαλε σε ισχύ το 2002.

Σήμερα, στην Κύπρο, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χιλιάδες ζώα, κατοικίδια, παραγωγικά, γαϊδούρια, άλογα και άγρια ζωή, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, αλυσοδεμένα ή εγκλωβισμένα σε κλουβιά χωρίς να μπορούν να κινηθούν. Απαράδεκτη είναι και η θέα δεκάδων νεκρών ζώων στους δρόμους.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας για την ευημερία των ζώων το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο με τις ανεξέλεγκτες και παράνομες δηλητηριάσεις ζώων. Δυστυχώς το φαινόμενο της δηλητηρίασης των ζώων στη χώρα μας είναι πολύ διαδεδομένο. Υπολογίζεται ότι 10.000 ζώα (σκυλιά και γάτοι) δηλητηριάζονται κάθε χρόνο στην Κύπρο. Η κακόβουλη δηλητηρίαση ζώων παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται, αποτελεί κοινή πρακτική. Δυστυχώς οι αρχές (Τοπικές Αρχές, Αστυνομία, Κτηνιατρικές Υπηρεσίες κ.ο.κ.) δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για αντιμετώπιση της παρανομίας.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θέτει για ακόμη μια φορά επιτακτικά την ανάγκη δημιουργίας Αστυνομίας Ζώων (Animal Police) καθώς και τη δημιουργία καταφυγίων υπό την ευθύνη των Τοπικών Αρχών. Επίσης το Κίνημα προωθεί τροποποίηση του περί σκύλλων νόμου για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων σκύλων και της παράνομης εγκατάλειψης και θανάτωσης τους.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Ευημερίας των Ζώων το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, μαζί με μέλη και φίλους, θα επισκεφθούν το Καταφύγιο του Οργανισμού Διάσωσης και Προστασίας των Ζώων «ΑΡΓΟΣ», στην Ορμήδεια την Κυριακή 4 Οκτωβρίου όπου θα δεντροφυτεύσουν και θα προσφέρουν εθελοντική εργασία, τροφές και κουβέρτες για τα ζώα.
Δηλώσεις θα γίνουν στις 1:00 το μεσημέρι.

Ας εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας. Ας μην μείνουμε απαθείς. Η φωνή μας πρέπει επιτέλους να ακουστεί.