Διαπιστώσαμε ακόμη ένα θλιβερό περιστατικό κατακρεούργησης δέντρων, αυτή τη φορά στο Δήμο Λεμεσού, όπου η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου κλάδεψε βαθιά δέντρα είδους Bauhiniia Purpurea.

Το φαινόμενο του βαθιού κλαδέματος είναι δυστυχώς παγκύπρια πρακτική η οποία παρόλες τις παρεμβάσεις μας για αλλαγή, οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης συνεχίζουν να την διατηρούν, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι διαμαρτυρίες των πολιτών και των οργανωμένων συνόλων.

Σε δηλώσεις του ο Επαρχιακός Γραμματέας Λεμεσού κ. Έτμοντ Χαγουίλα, ανέφερε πως «Το βαθύ κλάδεμα έχει αναγνωριστεί ως καταστροφικό και από το Τμήμα Δασών, το οποίο έχουμε ενημερώσει πολλές φορές. Δυστυχώς ούτε οι παραινέσεις του πλέον αρμόδιου τμήματος έχουν εισακουστεί από τους Δήμους και κοινότητες.

Εμείς θεωρούμε απαράδεκτο να συνεχίζεται – μετά από όσα διαβήματα και καταγγελίες έχουν γίνει – η ίδια πρακτική ‘κλαδέματος’, η οποία στην ουσία καταστρέφει το πράσινο στα δέντρα. Από τη μια διδάσκουν στα παιδιά ότι τα δέντρα μας προσφέρουν σκιά, αισθητική ομορφιά, φωλιές για τα πουλιά, οξυγόνο, και από την άλλη αποψιλώνονται δέντρα.

Έχουμε επανειλημμένα ταχθεί εναντίον της τακτικής που ακολουθούν οι τοπικές αρχές και οι σχολικές εφορίες, να προχωρούν δηλαδή σε βαθύ κλάδεμα των δέντρων. Το βαθύ κλάδεμα των δέντρων μπορεί να δείχνει μία πιο οικονομική λύση, αλλά οικολογικά και μακροπρόθεσμα είναι η χειρότερη λύση διότι καταστρέφεται ένας πνεύμονας πρασίνου, σκιάς και δροσισμού με αλυσιδωτές επιπτώσεις και σε οικονομικό επίπεδο.

Χάνονται επίσης για πολλά χρόνια οι φωλιές και τα καταφύγια πουλιών, ερπετών και εντόμων που αποτελούν βασικά στοιχεία του αστικού οικοσυστήματος».

Ζητούμε για ακόμη μία φορά να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη πρακτική που καταστρέφει πανέμορφους χώρους πράσινου.