Στις 6 Αυγούστου 1945 οι Αμερικανοί άνοιξαν την πόρτα στο πυρηνικό ανταγωνισμό με την βόμβα στη Χιροσίμα. Έκτοτε, η κατεστραμμένη πόλη της Χιροσίμα έγινε σύμβολο του παγκόσμιου αντιπυρηνικού κινήματος.

Η μαύρη επέτειος της πρώτης ατομικής βόμβας που έπεσε στη Χιροσίμα και σηματοδότησε το τέλος του Β ‘ Παγκόσμιου πολέμου αλλά και την αρχή της πυρηνικής εποχής για την ανθρωπότητα πρέπει να μας προβληματίσει σήμερα. Η χθεσινή «τιτάνια» έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού θα πρέπει να μας αφυπνίσει. Παράλληλα η κατάσταση που επικρατεί καθιστά επιτακτική ανάγκη την άμεση αποπυρηνικοποίηση του πλανήτη και της μεσογείου.

Όλοι μας πρέπει να σταθούμε απέναντι στις πολιτικές της πυρηνικής ενέργειας για οποιοδήποτε σκοπό και να μη ξεχνάμε ότι όποιος ξεχνά την ιστορία του αφανίζεται που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μια έκφραση κυριολεξίας.

Αποπυρηνικοποιείστε τον πλανήτη πριν είναι αργά, αποπυρηνικοποιείστε τη Μεσόγειο! Μόνο η πράσινη ενέργεια είναι η λύση όχι για ένα καλύτερο μέλλον αλλά για να έχουμε μέλλον.

Τα δυστυχήματα στο Τσερνόμπιλ και στη Φουκουσίμα μας θυμίζουν ότι η απειλή των πυρηνικών είναι παγκόσμια και ότι θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας σε πιο ασφαλισμένους τρόπους παραγωγής ενέργειας που είναι ταυτόχρονα και φιλικές προς το περιβάλλον. Αυτή την εποχή δεν υπάρχει πιο φτηνός τρόπος παραγωγής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά και άλλες μορφές ΑΠΕ.

Στη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων νεκρών και θυμάτων της πυρηνικής εποχής, στέλνουμε σήμερα από την Κύπρο που απειλείται από τον πυρηνικό εφιάλτη του τουρκικού /ρωσικού σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Άκκουγιου ένα έντονο αντιπυρηνικό μήνυμα: Τα πυρηνικά δεν είναι ασφαλή, ούτε ως πολεμικό όπλο ούτε ως πηγή ενέργειας.