Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει τη συμπαράσταση του στο Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, που προσπαθεί να διαλύσει το καθεστώς Ερντογάν.
Εντείνοντας τις μακρόχρονες επιθέσεις της Τουρκικής Κυβέρνησης εναντίον του φιλοκουρδικού κόμματος και άλλων αντιφρονούντων, o Εισαγγελέας ανώτατου δικαστηρίου της Τουρκίας ζήτησε στις 17/3/2021 την απαγόρευση του κόμματος HDP, με τον ισχυρισμό ότι αυτό υπονομεύει την ακεραιότητα του κράτους. Μερικές ώρες πριν, εκδιώχθηκε από το κοινοβούλιο για να οδηγηθεί στη φυλακή ακόμα ένας βουλευτής του κόμματος HDP, ο Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι ΗΠΑ και οι Βρυξέλλες, επέκριναν με χθεσινές δηλώσεις τους τις νέες τουρκικές αντιδημοκρατικές ενέργειες που παραβιάζουν τα δικαιώματα εκατομμυρίων πολιτών, ψηφοφόρων του κόμματος.
Ενώ η τουρκική κυβέρνηση μιλούσε πρόσφατα για νέα σελίδα στις ευρωτουρκικές σχέσεις και μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τις πράξεις της συνεχίζει να καταπατά δικαιώματα και ελευθερίες στην ίδια την Τουρκία, περιφρονώντας ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Λίγες μέρες πριν τις τελευταίες επιθέσεις κατά του αντιπολιτευόμενου δημοκρατικού κόμματος HDP, το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε καλέσει την Τουρκία να εφαρμόσει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για άμεση απελευθέρωση του πρώην συμπροέδρου και βουλευτή του κόμματος HDP, κ. Σελαχατιν Ντεμιρτάς (Selahattin Demirtaş), που κρατείται παράνομα από το 2016, δήθεν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας.
Ταυτόχρονα στις 11/3/2021 το Συμβούλιο της Ευρώπης υπενθύμισε στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της για εφαρμογή άλλων 4 αποφάσεων του ΕΔΑΔ, συμπεριλαμβανομένων αποφάσεων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.
Όπως υπογράμμισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πρόσφατο ψήφισμα του (21/1/2021) σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, η βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων «θα πρέπει να εξαρτάται πλήρως, μεταξύ άλλων, από απτές βελτιώσεις όσον αφορά τον σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων εντός της Τουρκίας». Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για το σεβασμό εκ μέρους της Τουρκίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου εκτός της χώρας, και ειδικότερα στην Κύπρο και στην Ελλάδα.
Φραστικές καταδίκες των συνεχιζόμενων τουρκικών παραβιάσεων δεν αρκούν, όταν μάλιστα η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις σε άλλες χώρες για όχι τόσο εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει η Τουρκία να τεθεί ενώπιον των ευθυνών της.