Στις 9 Μαΐου, οι λαοί της Ευρώπης αλλά και ολόκληρης της υφηλίου γιορτάζουν την μέρα Νίκης κατά του Φασισμού δηλαδή τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πόλεμο και την μέρα της Ευρώπης. Πριν από 69 χρόνια ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Ρ. Σιούμαν με μια ιστορική ομιλία του στους εορτασμούς για την ημέρα της νίκης κατά του φασισμού είχε προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος συνεργασίας και ασφάλειας για να μην επιτραπεί ξανά ποτέ στον εθνικιστικό ανταγωνισμό να φέρει τους ευρωπαϊκούς λαούς στο χείλος του πολέμου.

Από την γέννηση της η Ε.Ε έχει σκοπό ύπαρξης την αντιμετώπιση του εθνικιστικού παροξυσμού και του ανταγωνισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Η σημερινή όμως πραγματικότητα, ακόμα και σε συνθήκες κορωνοϊού μας απογοητεύει.

Ιδανικά θέλουμε στις 9 Μαΐου να γιορτάσουμε την μέρα της Ευρώπης με αξίες, με αλληλεγγύη και δημοκρατία. Όχι της Ευρώπης της οικονομικής ολιγαρχίας, της κοινωνικής απορρύθμισης, της αναξιοκρατίας και της μονόπλευρης λιτότητας, η οποία κινδυνεύει σήμερα από τις ακραίες συντηρητικές και εθνικιστικές ιδεολογίες (πχ Πολωνία, Ουγγαρία).

Θέλουμε μια Ευρώπη ενάντια στο φασισμό και τη μισαλλοδοξία. Δυστυχώς είμαστε και εμείς «θύματα» του φασισμού γι’ αυτό και ο λαός μας – και ιδιαίτερα οι νέοι πρέπει να θυμούνται το κακό που έχει προκαλέσει ο φασισμός, ο εθνικισμός και η μισαλλοδοξία στη χώρα μας και σε καμία περίπτωση να μην ξεχνούν. Η μνήμη των δεινών της Κύπρου και της Ευρώπης από τον φασισμό και τον ναζισμό πρέπει να αρκεί για να μην υπάρχει καμία συμπάθεια και στήριξη σε όσους αποτελούν σήμερα την πολιτική έκφραση αυτών των ιδεολογιών. Ο εθνικισμός και η μισαλλοδοξία οδηγούν στο φασισμό και σε όλα τα κακά που έρχονται μαζί του. Πρέπει με την καθημερινή μας δράση να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε τον εφιάλτη της επικράτησης των ιδεών του φασισμού και του ολοκληρωτισμού.

Οι πολίτες της Ευρώπης οφείλουμε να αντιδράσουμε και να σταματήσουμε τον εκφυλισμό του κοινού οράματος των λαών για μια ενωμένη δημοκρατική Ευρώπη. Σε αυτόν τον αγώνα έχουμε υποχρέωση να δηλώσουμε την παρουσία μας όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες και πλέον είναι η ώρα για αλλαγή.

Θέλουμε μια Ευρώπη για τους πολίτες και όχι μια Ευρώπη των συμφερόντων. Μια Ευρώπη της αλληλεγγύης με θέσεις εργασίας για όλους τους πολίτες της. Είναι καιρός να στραφούν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης σε μια συνεργασία ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες έχουν βυθίσει εκατομμύρια πολίτες στην ανεργία, στη φτώχεια και την ανέχεια. Και η επιλογή υπάρχει.