Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών από την αρχή της εμφάνισης της επιδημίας του κορωνοϊού αποφύγαμε να ασκήσουμε κριτική για τα μέτρα προστασίας.  Δεν είπαμε αν θα ανοίξουν ή θα κλείσουν τα οδοφράγματα. Δεν είπαμε αν θα πρέπει να δοθεί το ένα ή το άλλο φάρμακο. Δεν είπαμε στην Κυβέρνηση να κλείσει τα αεροδρόμια ούτε να φέρει αμέσως όλους τους φοιτητές. 

Σε όλα αυτά και άλλα μέτρα ακολουθήσαμε μια σταθερή θέση : Η Κυβέρνηση να ακολουθεί τις συστάσεις και υποδείξεις της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής.

Στηρίζουμε το «μένουμε σπίτι» και ζητούμε από όλους τους πολίτες να ακολουθούν τα διατάγματα του Υπουργείου και τις συστάσεις των αρμόδιων. 

Η ανακοίνωση ότι θα ελέγχονται οι συγκεντρώσεις πολιτών σε σπίτια και πόσα άτομα τρώνε ή κοιμούνται μαζί μέσα στο σπίτι τους, θυμίζει άλλες καταστάσεις. Δεν ξέρουμε αν αυτή η απαγόρευση που αφορά το οικογενειακό άσυλο αποτελεί αποτέλεσμα εισήγησης της επιστημονικής ομάδας. 

Πρόβλημα έχει προκύψει και με την απαγόρευση της διακίνησης για σκοπούς άσκησης του κατοικίδιου πέραν της μιας φοράς. Έκκληση μας προς τις αρχές να διευκολύνουν τους πολίτες με μια δεύτερη δυνατότητα καθημερινώς. 

Καλούμε τους πολίτες να συμμορφωθούν στον κανόνα της αποφυγής διοργάνωσης κατ’ οίκον συγκεντρώσεων αλλά καλούμε και τις αρμόδιες αρχές να μην εφαρμόζουν μέτρα που πιθανόν να παραβιάζουν αδικαιολόγητα τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα.