Για ακόμη μια φορά η Κομισιόν προειδοποιεί, καλώντας την Κύπρο να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία και τη διαχείριση των οικοτόπων του δικτύου Natura 2000.

Η Μαρία Κολά, Αντιπρόεδρος Β’ του Κινήματος, ανέφερε ότι «Πρόκειται για βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για την προστασία της βιοποικιλότητας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας μέχρι το 2030. Δυστυχώς, διαφαίνεται πως μέχρι και σήμερα η Κύπρος δεν έχει ακόμη καθορίσει τους δικούς της στόχους διατήρησης των ειδικών ζωνών διατήρησης και άλλους στόχους που προβλέπονται για τους οικοτόπους.

Είναι επιτακτική ανάγκη η Κύπρος να προχωρήσει το συντομότερο σε εφαρμογή του νομικού πλαισίου που αφορά τις περιοχές προστασίας Νατούρα 2000, ώστε να αποφευχθεί νέα επιβολή προστίμων, τα οποία θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους πολίτες, επιπλέον του κόστους εκπόνησης και εφαρμογής των σχεδίων διαχείρισης των υπό προστασία οικοτόπων.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση της Κυβέρνησης όσον αφορά την προστασία των περιοχών Νατούρα 2000, ενώ την ίδια ώρα διατείνεται διεθνώς ότι θέλει να πρωτοστατήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όμως δεν καλύπτει ούτε το ελάχιστο των υποχρεώσεών της στον τόπο μας. Μετά τον διεθνή διασυρμό της Κύπρου από το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, η εικόνα μας στην ΕΕ δύσκολα θα αλλάξει, για αυτό και οφείλουμε να συμμορφωθούμε για να κάνουμε μια καλύτερη αρχή. Χρειαζόμαστε αλλαγή και την χρειαζόμαστε άμεσα!