Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, κρίνεται επιτακτική ανάγκη να ενταθούν οι διπλωματικές πιέσεις για ακύρωση των προθέσεων της Τουρκίας, καθώς για ακόμη μια φορά διαφαίνεται ο κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόσφατα, πυρκαγιά ξέσπασε σε μετασχηματιστή στο υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο, η οποία προκάλεσε πανικό τόσο στους εργαζόμενους στο σημείο, όσο και στους κάτοικους της περιοχής. Ακόμη και Τούρκοι πολιτικοί χαρακτηρίζουν την κατασκευή «δυναμίτη» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζουμε πως το 2017 η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο καλούσε την Άγκυρα να μην προχωρήσει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκιουγιου.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως και το γεγονός πως, ενώ έχει ξεκινήσει η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκιουγιου, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πως θα διαχειρίζονται τα πυρηνικά απόβλητα που θα δημιουργεί.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε ότι είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε εδώ στην Κύπρο με ελαφρότητα, γιατί συνιστά απειλή για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια για όλους τους κατοίκους του νησιού μας, αλλά και ολόκληρο το χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Καλούμε για πολλοστή φορά την Κυπριακή Κυβέρνηση να αναλάβει δράση διεθνώς για να αποτρέψει, έστω και την υστάστη, να τεθεί σε λειτουργία εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας σε μια άκρως σεισμογενή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.