Άλλη μια κεραία, στο σύνολο η έκτη, βρίσκεται σε διαδικασία εγκατάστασης στον συνοικισμό Ανθούπολης στη Λευκωσία. Πρόκειται για Κεραία Κινητής Τηλεφωνίας (ΚΚΤ) τύπου 5G η οποία έρχεται να συμπληρώσει την ήδη περικυκλωμένη περιοχή από άλλες πέντε.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κα. Έφη Ξάνθου μαζί με τον Δημοτικό Σύμβουλο Λακατάμιας κ. Λοϊζο Δημητρίου, πραγματοποίησαν σήμερα επιτόπια επίσκεψη στο σημείο όπου εγκαταστάθηκε η ΚΚΤ.

Όπως πληροφορήθηκανν η κεραία αυτή είναι παράνομη καθώς φαίνεται να μην εξασφάλισε τις απαιτούμενες άδειες από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, αλλά ούτε και την οικοδομική άδεια από τον Δήμο Λακατάμιας.

Μάλιστα, το σημείο όπου τοποθετήθηκε είναι χαμηλότερο από το επιτρεπόμενο, καθώς είναι εμφανές ότι γειτνιάζει με κτίριο το οποίο βρίσκεται ψηλότερα.

Οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και των παιδιών είναι καταγραμμένες, αφού φαίνεται ότι σε περιοχές που υπάρχουν ΚΚΤ εντοπίζονται περιστατικά καρκίνων. Η διαπίστωση αυτή καταγράφεται ανά το Παγκύπριο και τα παραδείγματα είναι πολλά.

Στην περιοχή όπου εγκαταστάθηκε η ΚΚΤ στην Ανθούπολη υπάρχει νηπιαγωγείο αλλά και σχολείο, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Γονέων Αγίου Νεοφύτου.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών απαιτούμε από την πολιτεία να βάλει τέλος στον άναρχο τρόπο εγκατάστασης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Για το σκοπό αυτό έχουμε καταθέσει πρόταση νομού η οποία εκκρεμεί για συζητητή. Επαναλάβαμε πολλές φορές ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η ύπαρξη πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας για την εγκατάσταση τους, ενώ θα πρέπει να προβλέπονται συστηματικοί έλεγχοι για την τήρηση των επιτρεπόμενων επιπέδων Η/Μ ακτινοβολίας.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί τη Βουλή να προωθήσει προς ψήφιση τις προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν πρόσφατα για την μείωση του ύψους των ορίων εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας και για την καθιέρωση αυστηρών κριτηρίων για τη χωροθέτηση τους.

D04aBC7XQAADmdA

D04aBC7XQAADmdA

D04aBC7XQAADmdA