Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών συγχαίρει την ομάδα πρωτοβουλίας για διάσωση του κρατικού δάσους Σωτήρας για την χθεσινή του συγκέντρωση στην Αγία Νάπα. Η προσέλευση πέραν των 200 ατόμων σε μια συγκέντρωση που αναγγέλθηκε μόλις 5 μέρες προηγουμένως δείχνει την απήχηση που είχε η έκκληση τους προς τους συμπολίτες τους για την ανάγκη ανάληψης άμεσης δράσης για αποτροπή της χωροθέτησης γηπέδου γκολφ και μεγάλου αριθμού επαύλεων σε δασική γη στα όρια του Δήμου τους.

Συγκεκριμένα, έχει δοθεί έγκριση από το Τμήμα Δασών για παραχώρηση του κρατικού δάσους Σωτήρας, που βρίσκεται στα δημοτικά όρια της Αγίας Νάπας, σε ιδιωτική εταιρεία που προτίθεται να αποκόψει το μεγαλύτερο μέρος της υφιστάμενης βλάστησης για να δημιουργήσει γήπεδο γκολφ σε έκταση 436 σκάλων, να κτίσει τις παρεμφερείς τουριστικές υποδομές (εστιατόριο, club) σε έκταση 30 σκάλων και μεγάλο αριθμό επαύλεων σε έκταση 114 σκάλων.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Έφη Ξάνθου δήλωσε τα εξής: «Η προτιθέμενη ανάπτυξη μας βρίσκει κάθετα αντίθετους αφού θα υποβαθμίσει άμεσα τις συνθήκες διαβίωσης και το μικροκλίμα όλης της περιοχής Αγίας Νάπας, θα απομακρύνει υφιστάμενη και σημαντική χλωρίδα και πανίδα σε μια περίοδο κλιματικής κρίσης και θα στερήσει τεράστιες ποσότητες νερού από τις γεωργικές καλλιέργειες και τον πολύ σημαντικό υπόγειο υδροφορέα της Αγίας Νάπας. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι η κυβέρνηση Αναστασιάδη είχε κηρύξει τα γήπεδα γκολφ ως μόνιμες καλλιέργειες και επέτρεψε την διοχέτευση αρδεύσιμου νερού προς αυτές ενώ είχε μειώσει στο 25% την ποσότητα νερού που διοχέτευε στους γεωργούς μας. Μας χαροποιεί επιπλέον η αλλαγή στάσης του δημάρχου και δημοτικών συμβούλων της Αγίας Νάπας προς την συγκεκριμένη ανάπτυξη, αφού διαφάνηκε κατά την χθεσινή συνάντηση πως δεν είναι θετικά διακείμενοι προς την καταστροφή του κρατικού δάσους για χάρη ιδιωτικής ανάπτυξης. Κρατήσαμε και τα σχόλια διαφόρων παρευρισκομένων ότι το Τμήμα Δασών είχε κατ’ επανάλειψη αρνηθεί την παραχώρηση πολύ μικρής έκτασης του κρατικού δάσους στο εφαπτόμενο δημοτικό σχολείο Αγίας Νάπας, επικαλούμενο της τεράστιας οικολογικής καταστροφής που θα επερχόταν αν γινόταν μέρος της αυλής του σχολείου τα παιδιά. Διερωτόμαστε γιατί ξαφνικά είναι εντάξει να παραχωρηθεί ολόκληρη η έκταση του κρατικού δάσους Σωτήρας για ανάπτυξη από ιδιωτική επιχείρηση και κρίθηκε ως μη σημαντικός οικότοπος από τον νυν διευθυντή του Τμήματος Δασών. Έχουμε ήδη εγγράψει το θέμα προς συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος και θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη. Αναμένουμε απαντήσεις και λογοδότηση από τις αρμόδιες αρχές, που φαίνεται πως και πάλι θα κάνουν υπερβάσεις για χάρη ιδιωτικών συμφερόντων».

unnamed 4unnamed 4unnamed 4unnamed 4unnamed 4