Οι χθεσινές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις έχουν αποδείξει αυτό που λέγαμε ευθύς εξαρχής. Ότι δηλαδή οι Τούρκοι, από την πρώτη στιγμή, στόχευαν στην άμεση διασύνδεση συνομιλιών και φυσικού αερίου. Δυστυχώς όμως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άργησε να το καταλάβει με αποτέλεσμα να χρεώνεται σήμερα με μια σειρά οδυνηρών υποχωρήσεων.

Οι εξελίξεις δυστυχώς εκθέτουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών, είχε δείξει εμπιστοσύνη στον κ. Ακιντζί με παράλληλες υποχωρήσεις σε καίρια ζητήματα με τη λογική ότι ο Ακιντζί θα ανταπέδιδε.

Όμως, όπως φαίνεται, ο κ.Ακιντζί είχε από την πρώτη στιγμή στόχο να συνδέσει τις συνομιλίες με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Οι όροι του για διεθνή διάσκεψη τον Ιούνιο, αναβολή των γεωτρήσεων και συζήτηση όλων των κεφαλαίων υπό τη μορφή πακέτου δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άργησε να αντιδράσει και να καταλάβει το παιχνίδι των Τούρκων και οι όροι που έθεσε τώρα ήρθαν αργοπορημένοι. Έπρεπε να τους είχε θέσει πριν τη διάσκεψη της Γενεύης τον Ιανουάριο και ακόμα πιο νωρίς.

Ακόμα και οι τελευταίες κινήσεις του κ. Άιντε για να κρατήσει ζωντανή τη διαδικασία δείχνουν ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών επιχειρεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα Ακιντζί και να διαφυλάξει τη δική του υστεροφημία.