Σε γνωμάτευσή της η Νομική Υπηρεσία, αναφέρει πως η ονομασία χαλούμι πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για τα προϊόντα που πληρούν τις προδιαγραφές προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ΠΟΠ, με τη γνωμάτευση να ισχύει και για τα χαλούμια που φέρουν το εμπορικό σήμα.

Επτά μήνες έχουν ήδη περάσει από την 1η Οκτωβρίου 2021, όταν – μετά από πολύχρονη καθυστέρηση – τέθηκε σε εφαρμογή ο κανονισμός ΠΟΠ για το χαλούμι σύμφωνα με τον οποίο την εμπορική ονομασία «χαλούμι» θα μπορούν να έχουν μόνο προϊόντα που θα παράγονται στην Κύπρο και τηρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Το γεγονός αυτό προβλήθηκε τότε ως μεγάλη πολιτική επιτυχία της Κυβέρνησης. Από τότε όμως σημειώνεται αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εφαρμογή του κανονισμού αλλά και χαλαροί έως ανύπαρκτοι έλεγχοι, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ατασθαλίες στην παρασκευή του χαλουμιού. Η Κυβέρνηση φαίνεται πως ζήτησε από τη  Νομική Υπηρεσία να επιβεβαιώσει αυτονόητα, για να προχωρήσει με την εφαρμογή του Κανονισμού.

Η εγγραφή του χαλουμιού σαν προϊόν ΠΟΠ σημαίνει πολλά για τον τόπο μας, εφόσον στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να πωλούνται μόνο χαλούμια που παράγονται στην Κύπρο. Αυτό θα σημαίνει σημαντικά εισοδήματα σε κτηνοτρόφους και κατασκευαστές.

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος μας δυστυχώς, παραμένει η ανικανότητα των κυβερνώντων, οι οποίοι δεν φαίνεται να είναι σε θέση να εφαρμόσουν τον κανονισμό, καθώς έγιναν αδικαιολόγητες παραλείψεις στη φάση του σχεδιασμού και της προετοιμασίας.

Η εφαρμογή του Κανονισμού για ΠΟΠ για το χαλούμι αποτελεί τη δίκαιη επιλογή για να υπάρχουν τα μέγιστα οφέλη τόσο για τους κτηνοτρόφους όσο και για τους καταναλωτές.