Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζει να εκδηλώνεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με πλοία να βρίσκονται εντός του τεμαχίου 6. Η πρακτική αυτή, μολονότι δεν προκαλεί έκπληξη, έχει σαφή στόχευση την κλιμάκωση της έντασης και την αποτροπή των διερευνητικών γεωτρήσεων στο κοίτασμα “Καλυψώ”.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις προθέσεις της Τουρκίας  για διενέργεια γεωτρήσεων από την ιδιόκτητη πλέον τουρκική πλατφόρμα, δημιουργούν προϋποθέσεις για θερμό επεισόδιο στην περιοχή.

Όταν ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προειδοποιούσαμε για την επικείμενη αγορά πλατφόρμας από την Τουρκία και λαμβάναμε καθησυχαστικές απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς του κ. Αναστασιάδη πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Δυστυχώς, η διάψευση τους από την πραγματικότητα θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έστω και τώρα λοιπόν, καλούμε την κυβέρνηση σε άμεση αξιοποίηση κάθε εργαλείου, διπλωματικού αλλά και πολιτικού, για αποτροπή περαιτέρω απειλητικών κινήσεων της Τουρκίας στην περιοχή.

Προτεραιότητα δεν μπορεί παρά να είναι η απ’ ευθείας έκθεση του ζητήματος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. Η απερχόμενη κυβέρνηση δεν δικαιούται καθ οιονδήποτε τρόπο, να παρακολουθεί παθητικά τις τουρκικές προκλήσεις, αποδεχόμενοι εν τοις πράγματι πως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα χρήζουν διασταλτικής ερμηνείας.