Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κάθε χρόνο λαμβάνουμε εκατοντάδες τηλεφωνήματα από απηυδισμένους πολίτες που δεν αντέχουν άλλο την ταλαιπωρία που υπόκεινται κατά περιόδους από τις επιθέσεις κουνουπιών. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Λάρνακας και των δυτικών συνοικιών της Λεμεσού που συνορεύουν με τους βιότοπους των αλυκών της Λάρνακας και Ακρωτηρίου αντίστοιχα.

Επικοινωνούν μαζί μας γιατί έχουν την εσφαλμένη εντύπωση πως το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αντιτίθεται στο ψέκασμα των στάσιμων νερών και λοιπών εστιών μόλυνσης όπου πολλαπλασιάζονται τα κουνούπια. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στις αρχές κάθε έτους αποστέλλει σχετική επιστολή σε όλες τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για να υπενθυμίσει για την ανάγκη λήψης μέτρων εγκαίρως, ώστε να αποφευχθεί ακριβώς αυτό το φαινόμενο.

Ιδιαίτερα στο χώρο των βιοτόπων έχει αναπτυχθεί μία συγκεκριμένη βιολογική μέθοδος αντιμετώπισης των κουνουπιών, η οποία όταν εφαρμοστεί έγκαιρα, δηλαδή στις αρχές Φεβρουαρίου μπορεί να δώσει πολύ θετικά αποτελέσματα.

Τονίζουμε πως η έγκαιρη λήψη μέτρων θα αποτρέψει μελλοντική ταλαιπωρία και διπλάσια κόστη από μέρους των αρμόδιων αρχών. Επιμένουμε πως ο έλεγχος των πληθυσμών των κουνουπιών σε πρόωρο στάδιο είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος να αποφευχθεί η τρομερή ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται οι δημότες τους στις κλασικές περιόδους έξαρσης του προβλήματος.