Η Διεθνής ημέρα για την εξάλειψή της βίας κατά των γυναικών αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει προβληματισμός σε σχέση με τα δεδομένα που αφορούν την δική μας κοινωνία.

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν ήταν τυχαία, καθώς η ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της δολοφονίας το 1960 των τριών αδερφών Mirabal, πολιτικών ακτιβιστριών που αντιστάθηκαν στο καθεστώς του δικτάτορα Trujillo στη Δομινικανική Δημοκρατία.

Η βία δεν έχει μόνο ένα πρόσωπο. Υπάρχουν πολλές – εμφανείς ή αφανείς – μορφές κακοποίησης (για παράδειγμα: σωματική, σεξουαλική, λεκτική / ψυχολογική, οικονομική) και διάφορα είδη βίας (π.χ. συντροφική/συζυγική και ενδοοικογενειακή, σεξουαλική παρενόχληση, trafficking κ.ά.), που πλήττουν κατά κύριο λόγο τις γυναίκες.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι έχουμε μπροστά μας ένα αγώνα, τον οποίο μέσω των παρεμβάσεων και με συμπαραστάτη την Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων (ΓΥΚΟ) θα συνεχίζουμε να δίνουμε μέχρι τον τελικό στόχο. Θεωρούμε ότι η εμπέδωση των όρων πραγματικής ισότητας των φύλων θα άρει πολλές από τις αδικίες και θα αποτελέσει στέρεη βάση για το καθοριστικό βήμα στην υπέρβαση των έμφυλων διακρίσεων.