Το περιστατικό με την σημαία της Τουρκίας στην ποδηλατική διοργάνωση στην Πάφο, αφήνει έκθετους τόσο τον Δήμαρχο της πόλης, όσο και συγκεκριμένα πρόσωπα του υφιστάμενου Δημοτικού Συμβουλίου.

Η απόπειρα πολιτικοποίησης ενός αμιγώς αθλητικού γεγονότος, η μικροπολιτική σκοπιμότητα και η ετσιθελική παρέμβαση μεμονωμένων δημοτικών συμβούλων, καθώς και η αντιθεσμική απραγία του Δημάρχου, εκμεταλλεύονται υπαρκτές ιστορικές ευαισθησίες με σκοπό οι ίδιοι να αποκομίσουν προσωπικά εκλογικά οφέλη, επιφέροντας ωστόσο, τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα για το κύρος της πόλης και τη θεσμικότητα της χώρας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ούτε ξεχνά, αλλά ούτε και φοβάται τη θέαση της σημαίας ενός κράτους που η ίδια αναγνωρίζει. Και εξίσου δίχως φόβο, δίνει την εθνική μάχη για την αναγνώριση της δικής της σημαίας και της δικής της κρατικής οντότητας. Αυτή είναι και η διαφορά μεταξύ της θεσμικής συμπεριφοράς που καλείται να διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, σε αντίθεση με κράτη που βαρύνονται με νομικά και πολιτικά παράνομες πολεμικές ενέργειες επί του κυπριακού εδάφους.

Δεν μένουμε έκπληκτοι. Το αντιθεσμικό ύφος εξουσίας του Δημάρχου Πάφου, χαρακτηρίζει εξάλλου ολόκληρη τη θητεία του. Ας μην ξεχνά, ωστόσο, πως ο ρόλος του είναι πρωτίστως θεσμικός και ο ίδιος εκπροσωπεί -μεταξύ άλλων- και την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο.

Αφήνουμε στην κρίση των δημοτών τη φοβική απραγία του Δημάρχου, καθώς και την παραθεσμική επέμβαση δημοτικών συμβούλων, δίχως συνεννόηση, αλλά και δίχως νομιμοποίηση από το υπόλοιπο δημοτικό συμβούλιο. Τους καλούμε, να αρθούν στον θεσμικό τους ρόλο και να αφήσουν τον αθλητισμό έξω από τις μυωπικές και μικροπολιτικές τους επιδιώξεις.