Τα όσα καταγράφονται από την πρόσφατη μακροπρόθεσμης πιστωτική αξιολόγηση από τον οίκο Fitch δεν πρέπει να δημιουργούν ευφορία. Είδαμε κι άλλες φορές στη σχετικά πρόσφατη ιστορία της Κύπρου τους δείκτες των επενδύσεων να ανεβαίνουν, να παρουσιάζονται πρωτογενή πλεονάσματα και να δημιουργείται από το εξωτερικό θετικές  εικόνες για την κυπριακή οικονομία.

 Δεν είναι καθόλου κακό να στέλνονται θετικά μηνύματα στο εξωτερικό. Όμως πέραν των θετικών μηνυμάτων μας ενδιαφέρει και η ουσία. Το success story μετατρέπεται σε μύθο όταν καταγραφεί η κατάσταση στα νοσοκομεία και στα σχολεία μας, αν μελετηθεί η πρόοδος στη γεωργία , κτηνοτροφία και βιομηχανία που αποτελούν τις βάσεις μιας υγιούς  οικονομίας και αν καταγράφουν οι δαπάνες για τις κοινωνικές παροχές. 

Για έξοδο στην επενδυτική βαθμίδα μας μιλούσε η κυβέρνηση από το 2016.  Όλοι οι αμερικανικοί οίκοι έχουν ακόμα τη Κύπρο εκτός επενδυτικής βαθμίδας με τους Moody’s να κατατάσσουν την κυπριακή οικονομία δυο βαθμίδες μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. 

Σημειώνουμε την πρωτοφανή  μετριοπάθεια με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την σημερινή αναβάθμιση από τους Fitch, που συνοδεύεται από προειδοποιήσεις για νέα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στον αέρα αιωρείται η οσμή νέων σκληρών μέτρων για τους δανειολήπτες, ενώ ολοκληρώνεται το ξεπούλημα του Συνεργατισμού.