Μετά το κοινωνικό δείπνο το ουσιαστικότερο μήνυμα ήρθε και πάλι από την Τουρκία και όχι τους Τουρκοκύπριους με τις διασπορούμενες εντέχνως δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού εξωτερικών. Δηλώσεις που έγιναν και τις συζητούν όλοι χωρίς να γίνουν επίσημα, στη βάση πάντα μιας “έντεχνης” διαρροής.

Πρόκειται σαφώς για μία έντεχνα τοποθετημένη απειλή ώστε να μην εκτίθεται διεθνώς η τουρκική πλευρά αλλά τα εκβιαστικά μηνύματα να φτάσουν τους αποδεκτές τους, δηλαδή την ελληνοκυπριακή ηγεσία. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολίτων θεωρούμε ότι οι απειλές των Τούρκων δεν πρέπει να υποτιμούνται , από την άλλη όμως δεν πρέπει να προκαλούν πανικό και άτακτη υποχώρηση. 

Σε καμμιά περίπτωση οι απειλές δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε τέτοιου είδους υποχωρήσεις που όχι μόνο θα υλοποιούν την ουσία των απειλών αλλά και επιπλέον θα νομιμοποιούν και μονιμοποιούν το άδικο αποτέλεσμα τους. 

Με αλλά λόγια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μέσω της συμφωνίας λύσης του Κυπριακού η κατάργηση της κυπριακής Δημοκρατίας και η δημιουργία ενός κράτους – προτεκτοράτο της Τουρκίας, για να αποφύγουμε τη διχοτόμηση ή τη Συνομοσπονδία. 

Εμείς απορρίπτουμε και τη διχοτόμηση και την Συνομοσπονδία αλλά και κάθε μορφή λύσης που θα συνιστά συγκαλυμμένη Συνομοσπονδία ή διχοτόμηση.