Στην κατάμεστη Δημοσιογραφική Εστία Λευκωσίας πραγματοποιούνται οι εργασίες του 11ου Συνεδρίου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Υπό το σύνθημα «Μαζί προχωράμε μπροστά!» ο Πρόεδρος του Κινήματος, κ. Γιώργος Περδίκης ευχαρίστησε τα εκατοντάδες μέλη και φίλους του Κινήματος, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα όλο το προηγούμενο διάστημα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι αυτή η δράση που σήμερα μας καθιστά έτοιμους να αναλάβουμε ακόμα πιο κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση συνθηκών κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκάλεσε κατά την έναρξη της διαδικασίας, η δράση της Νεολαίας Οικολόγων που φώναξε το σύνθημα “SOS Θαλασσινές Σπηλιές” στέλνοντας με τον τρόπο αυτό το δικό της μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικά μάλιστα η συγκεκριμένη δράση προκάλεσε τα εξαιρετικά θερμά σχόλια της κας Evelyne Huytebroeck, εκ μέρους του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.

Στην έναρξη της διαδικασίας, χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους του ΣΥΜΕΑ, ο κ. Σταύρος Αλαμπρίτης, εκ μέρους της ΓΥΚΟ η κα Γιαννούλα Μαρκίδου, εκ μέρους του Οικοαγροτικού, ο κ. Κυριάκος Κούρρης, εκ μέρους της ΝΕ.ΟΙ. η κα Μαρία Κολά και εκ μέρους του Προεδρείου των Ευρωπαίων Πρασίνων η κα  Evelyne Huytebroeck. Ο Γραμματέας του Κινήματος, κ. Μιχάλης Παράσχος κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στον τρόπο οργανωτικής και κινηματικής ανάπτυξης που επετεύχθη το προηγούμενο διάστημα. Κατά τον πολιτικό απολογισμό της προηγούμενης περιόδου, ο κ. Περδίκης ανέφερε:

“Οι λαοί του Ευρωπαϊκού νότου ζήσαμε στο πετσί μας τα τελευταία χρόνια -και υποψιάζομαι ότι θα ζούμε για πολλά χρόνια στο προβλεπτό μέλλον- τις συνέπειες αυτών των πολιτικών. Ανεργία, φτώχεια, υποβάθμιση της υγείας και των κοινωνικών παροχών ήταν το αποτέλεσμα.

Η προστασία του περιβάλλοντος, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων και της Φύσης, ο αγώνας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, πρέπει να βρεθεί τρόπος να συνδυαστούν και να συνδεθούν με τους αγώνες υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των μικρών επιχειρήσεων, των νέων, των ανέργων, των αγροτών, των ηλικιωμένων, των θυμάτων των τραπεζών, των γυναικών, τελοσπάντων της κοινωνίας που δεινοπαθεί από τις συνέπειες των απάνθρωπων πολιτικών που ακολουθούνται παγκόσμια, Ευρωπαϊκά αλλά και στην πατρίδα μας. Το οικολογικό σύνθημα «σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά», πρέπει να πάρει πλέον καινούργιο νόημα και καινούργια δυναμική.

Είναι γι’ αυτό που νιώθω ικανοποιημένος  ίσως και λίγο περήφανος  που παραδίδω  – εγώ και όσοι εργαστήκαμε γι’ αυτό – ένα πολιτικό κίνημα στον Κυπριακό λαό, που είναι έτοιμο να προχωρήσει μπροστά, για τη Φύση και για τον Άνθρωπο, για το οικοσύστημα και για την κοινωνία, για τον κόσμο όλο αλλά και για τη μικρή αγαπημένη μας πατρίδα, την Κύπρο.”

Ενώ κατά το κλείσιμο της ομιλίας του εστίασε στο μέλλον και το ρόλο που το Κίνημα μπορεί να διαδραματίσει:

“Πάμε λοιπόν. Συνεχίζουμε. Μαζί με την κοινωνική συνεργασία, με το όραμα, την ελπίδα και την αποφασιστικότητα. Πάμε μόνο μπροστά. Τα ποδήλατα μας όπως τα όνειρα μας, ξέρουν από ανηφοριές.

Σας καλώ να οπλιστούμε με περισσότερη υπομονή, αποφασιστικότητα και επιμονή. Προχωρούμε.”

Αυτήν την ώρα συνεχίζονται οι διαδικασίες του Συνεδρίου, η ολοκλήρωση των οποίων αναμένεται περί τις 15:00, οπότε και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για την νέα Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος.