Η διασύνδεση του προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις Μύρωνα Νικολάτου με δικηγορικό γραφείο (στο οποίο εργάζεται μια εκ των θυγατέρων του) και με μεγαλοεπιχειρηματία ανάπτυξη γης που έχει εμπλοκή σε πάνω από 100 υποθέσεις έκδοσης διαβατηρίων, δημιουργεί εκ των προτέρων σκιές για το τελικό πόρισμα.

Δημιουργεί σκιές και το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ερευνητικής καλείται να ερευνήσει τις αποφάσεις που έλαβε (ως μέλος του Υπουργικού) ο – κατά δημόσια παραδοχή – «φίλος του» Γενικός Εισαγγελέας.

Η εξόφθαλμη σύγκρουση συμφέροντος θα έπρεπε να ήταν επαρκής λόγος για το μη διορισμό του κυρίου Νικολάτου ώστε να προστατευθεί το κύρος και η αξιοπιστία της Επιτροπής, η οποία καλείται να διερευνήσει πέραν από τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, δικηγορικά γραφεία, μεγαλοεπιχειρηματίες ανάπτυξης γης και τραπεζικά ιδρύματα.

Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και πλήρης έλεγχος σε όλους τους εμπλεκόμενους, απόδοση ευθυνών και λογοδοσία. Απαιτούμε να αφεθεί ανεμπόδιστα ο Γενικός Ελεγκτής να ολοκληρώσει τις έρευνες του, όπως είναι υποχρεωμένος βάσει του Συντάγματος να πράξει. Όλα στη φόρα, όχι στη συγκάλυψη.