Μετά από δέκα χρόνια διαπραγματεύσεων και καθώς το μεταναστευτικό/προσφυγικό μετατρέπεται σε ένα καυτό πολιτικό ζήτημα για όλη την Ευρώπη αλλά ιδιαίτερα για τις χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Κύπρος, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ενέκρινε ψες το νέο σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο.

Θεωρούμε ότι σε γενικές γραμμές το νέο σύμφωνο κρίνεται ως κατώτερο των περιστάσεων.

Από την μια δίνεται τη δυνατότητα για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και των αιτητών ασύλου, ενώ από την άλλη επιδεικνύεται ασύγγνωστη ανοχή σε κυβερνήσεις που εκφράζουν ακραία αναλγησία αρνούμενες να αναλάβουν ένα μέρος του οικονομικού και κοινωνικού βάρους που μπορεί να συνεπάγεται η φιλοξενία κάποιων χιλιάδων κατατρεγμένων ανθρώπων.

Η ανοχή οδηγεί στην εκτράχυνση της αναλγησίας, αφού διαπιστώνουμε  ότι το σύμφωνο δεν έγινε αποδεκτό από τους ακροδεξιούς ηγέτες σε Ουγγαρία, και Πολωνία, διότι αντιδρούν ακόμα και στις αδύνατες ρήτρες αλληλεγγύης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αντιμετωπίσει με θαρραλέα βήματα τους λόγους που προκαλούν την προσφυγιά και την μετανάστευση και να σταματήσει να καταφεύγει σε ημίμετρα τα οποία ευνοούν μόνο τους διακινητές.