Τη Δευτέρα αναμένεται να εξεταστεί σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών ο αναπεμφθείς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας νόμος που αφορά την αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο όλων των Κυπρίων πολιτών της Δημοκρατίας που είναι καταχωρημένοι στο Αρχείο Πληθυσμού. Η αιτιολογία που έχει δοθεί είναι η ύπαρξη τεχνικών δυσκολιών. 

Ήδη αυτοί που έπεισαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει τον νόμο έπιασαν δουλειά και προσπαθούν να πείσουν με γελοία επιχειρήματα και τους βουλευτές, ότι ο νόμος αυτός δεν μπορεί να εφαρμοστεί. 

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κα. Έφη Ξάνθου σε δηλώσεις της για το εν λόγω θέμα ανέφερε ότι: «Τα επιχειρήματα που προβάλλονται από ορισμένους για να πείσουν για την ορθότητα της αναπομπής ή της αναβολής εφαρμογής της νομοθεσίας, μπορούν να απαντηθούν ένα – ένα κι αυτό θα πράξουμε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική επιτροπή τη Δευτέρα.

Δηλώνουμε πάντως ότι αν ισχύουν όλα αυτά που ακούγονται τις τελευταίες μέρες για το αρχείο πληθυσμού, θα πρέπει άμεσα να υπάρξουν παραιτήσεις. Όπως και να έχει, δεν αποδεχόμαστε σε καμιά περίπτωση να ποδοπατήσει το δημοκρατικό δικαίωμα του “εκλέγειν” σε 100.000 υπαρκτούς ψηφοφόρους οι οποίοι το στερούνταν μέχρι σήμερα, ενώ την ίδια στιγμή έχουμε ήδη εγγράψει αυτόματα 80.000 Τουρκοκυπρίους στον εν λόγω κατάλογο.

Αυτή η διάκριση μεταξύ πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν πρέπει να συνεχιστεί».