Εύλογες και τεκμηριωμένες οι ανησυχίες για την παλιά πόλη 

Σύμμαχους το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, βρίσκουν τα μέλη του Συνδέσμου Πεζοδρόμων Λευκωσίας που αποτελείται σύσσωμα από τους κατοίκους και καταστηματάρχες της ομώνυμης περιοχής, στα δίκαια αιτήματα τους που αφορούν την μερική πεζοδρόμιση της οδού Ρηγαίνης και παρόδων της, στην εντός των τειχών Λευκωσία, την ορθή διαχείριση της οδού Κωστάκη Παντελίδη και τον ευρύτερο κυκλοφοριακό σχεδιασμό.

Ήδη, ο Σύνδεσμος έχει καταθέσει σε πεντασέλιδο έγγραφο, τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις του προς τον Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας και ευχόμαστε να υιοθετηθούν πλήρως, καθώς και κατόπιν αξιολόγησης της ειδικής επιτροπής Κυκλοφοριακού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε ότι με την υιοθέτηση των εισηγήσεων αυτών, θα απαμβλυνθεί εμφανώς, το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στον ιστορικό πυρήνα με την κυκλοφοριακή συμφόρηση, όπου και παρατηρούνται αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, την υγεία, την ασφάλεια και κατ΄επέκταση την ποιότητα ζωής κατοίκων και καταστηματαρχών.

Αντιπροσωπεία της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, επισκέφθηκε την περιοχή μελέτης, όπου μετά και από την επιτόπια επεξήγηση μελών του Συνδέσμου Πεζοδρόμων Λευκωσίας για τα μέτρα που προτείνονται, διαπίστωσε ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται με την υφιστάμενη κατάσταση, μπόρουν να λυθούν με μικρές και απλές αλλαγές, χωρίς απαγορευτικό χρηματικό κόστος.

Θέση την οποία συμμεριζόμαστε πλήρως με τον Σύνδεσμο, είναι πως η οδός Κωστάκη Παντελίδη, ΔΕΝ πρέπει να πεζοδρομηθεί σε αυτό το στάδιο, την στιγμή που τρέχουν παράλληλα και άλλα έργα στον πυρήνα της πρωτεύουσας. Επιπλέον, με την πεζοδρόμηση και εξωραισμό της Ρηγαίνης, θα παρατηρηθεί σημαντική βελτίωση, καθώς με την υφιστάμενη κατάσταση, τα καταστήματα της περιοχής βρίσκονται στον οικονομικό αναπνευστήρα. Με μια οδό που με πεζοδρόμηση της θα ενωθεί με την Λήδρας και Ονασαγόρου, μόνο καλά μπορεί να φέρει. Το μεγάλο ζήτημα του κυκλοφοριακού του πυρήνα Λευκωσίας, θα πρέπει να τύχει ολιστικής προσέγγισης, αντί να γίνονται αποσμασματικές κινήσεις, που μόνο πρόβλημα θα φέρουν. Η πεζοδρόμηση της παλιάς πόλης, πρέπει να ξεκινήσει από μέσα προς τα έξω και όχι αντίθετα, ώστε να επέλθει ομαλά η αλλαγή αυτή που χρειάζεται να γίνει και που θα λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα που απασχολεί όλους μας.

 

Τέλος, Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ζητά και από το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμαρχο, να μελετήσουν σοβαρά τις εισηγήσεις του Συνδέσμου Πεζοδρόμων Λευκωσίας και να τους βρουν αρωγούς, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια, για το πραγματικό δημόσιο συμφέρον, για το συμφέρον των απλών πολιτών, για το συμφέρον του ιστορικού πυρήνα Λευκωσίας.