Οι πληροφορίες από την χθεσινή επιτόπου επίσκεψη των ξένων εμπειρογνωμόνων, που έχει μετακαλέσει ο Υπουργός Γεωργίας για τα οδικά έργα στον Ακάμα, είναι πολύ ανησυχητικές.

Οι αρχικές μας επιφυλάξεις φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Οι όροι εντολής των εμπειρογνωμόνων οδηγούν σε περιορισμένες διορθώσεις στα καταστροφικά οδικά έργα στον Ακάμα, ώστε να συνεχιστεί μέσα στον Φεβρουάριο η εκτέλεση και ολοκλήρωση των έργων.

Το γεγονός ότι έχουν παραβιαστεί οι δεσμευτικοί όροι της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης φαίνεται να ξεχνιέται. Απαιτούμε να αποδοθούν ευθύνες για την καταστροφή. Κανένα πόρισμα εμπειρογνώμονα δεν μπορεί να σβήσει την παρανομία.

Επιπλέον, πέραν της αποκατάστασης της ζημιάς με εκτεταμένες κατεδαφίσεις των παράνομων κατασκευών, ζητούμε να παρθούν αποφάσεις που να αλλάξουν τη χρήση των δρόμων, ώστε η επισκεψιμότητα στον Ακάμα να στηρίζεται στη χρήση οικολογικών οχημάτων δημοσίας χρήσης (Shuttle buses).

Ο Ακάμας πρέπει να παραμείνει μια αυστηρά προστατευόμενη περιοχή. Οι επισκέπτες πρέπει να επικεντρώνονται στις κοινότητες και να μην συνωστίζονται κατά χιλιάδες στις παραλίες της Λάρας.

Αυτές τις θέσεις θα έχουμε την ευκαιρία να καταθέσουμε ενώπιον του Προέδρου Χριστοδουλίδη κατά την προσεχή μας συνάντηση την Παρασκευή 12/1/2024, με την ελπίδα ότι θα αποφασίσει να αποδεσμευτεί από τις λανθασμένες αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για τον Ακάμα.