Την ανησυχία τους για τις θέσεις της Βρετανίας αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας διατύπωσαν την Παρασκευή, οι Πρόεδροι των κομμάτων Συμμαχίας και Οικολόγοι, Γιώργος Λιλλήκας και Γιώργος Περδίκης, αντίστοιχα οι οποίοι κάλεσαν την κυπριακή κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της προς δύο κατευθύνσεις : Να τεθούν οι Βρετανοί ενώπιον των ευθυνών τους και να τεθούν οι σχέσεις μας με τη Βρετανία στη βάση της αμοιβαιότητας.

Ενόψει των Ευρωεκλογών και του κοινού ψηφοδελτίου των κομμάτων τους, Γ. Λιλλήκας και Γ. Περδίκης επισκέφθηκαν τη Λαϊκή Αγορά Στροβόλου και συνομίλησαν με παραγωγούς και πολίτες, διαπιστώνοντας ότι «λόγω των ρυπογόνων συνθημάτων και των συγκρούσεων που γίνονται μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ και μεταξύ ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από τις Ευρωεκλογές και από τον προεκλογικό διάλογο», όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων.

Αναφορικά με τη στάση της Βρετανίας για τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Περδίκης είπε ότι «παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις θέσεις των Βρετανών σε σχέση με την επιθετική πολιτική της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως έχει η κατάσταση επιβάλλεται να ενταθούν οι προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης ώστε να τεθούν οι Βρετανοί ενώπιον των ευθυνών τους σε σχέση βέβαια και με τη διαδικασία του Brexit». Πρόσθεσε ότι «δεν μπορούν να ζητούν οι Βρετανοί την υποστήριξη της Κύπρου στην υπόθεση του Brexit και να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο όταν η Τουρκία επιτίθεται ουσιαστικά της Κύπρου».

Μία περίπου εβδομάδα πριν τις εκλογές στις 26 του Μάη ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων είπε ότι «εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας και είμαστε αισιόδοξοι ότι διεκδικούμε επί ίσοις όροις την έκτη έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». «Πιστεύουμε ότι αποτελούμε την ξεκάθαρη αλλαγή και θεωρούμε ότι οι Κύπριοι πολίτες θα κάνουν τη σωστή επιλογή και θα προσπεράσουν τα ψεύτικα συνθήματα και τις ψεύτικες κόντρες και αντιπαραθέσεις και θα επιλέξουν την καθαρή πρόταση που αντιπροσωπεύουν οι υποψήφιοι της συνεργασίας Συμμαχίας – Οικολόγοι», δήλωσε ο κ. Περδίκης. Πρόσθεσε ότι «λόγω των ρυπογόνων συνθημάτων και των συγκρούσεων που γίνονται μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ και μεταξύ ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από τις Ευρωεκλογές και από τον προεκλογικό διάλογο».

Καταλήγοντας, ο κ. Περδίκης, εξέφρασε την εκτίμηση, ότι «αυτές οι αντιπαραθέσεις, χωρίς ουσία, δεν αρέσουν στον κόσμο για αυτό εμείς λέμε στον κόσμο ότι πέρα από αυτά, υπάρχει η πρόταση της καθαρής αλλαγής, της συνεργασίας Συμμαχίας – Οικολόγοι». 

2

2

2

2

2

2

2

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΧΡ)