Απογοητευτικό αλλά αναμενόμενο το αποτέλεσμα από τη χθεσινή σύνοδο κορυφής. Το αποτέλεσμα της Συνόδου δεν εκφράζει την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τη στιγμή που μια χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχεται επίθεση από μια τρίτη χώρα.

Για ακόμη μια φορά η Ευρώπη φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων με ήπιες κυρώσεις στο προσκήνιο χωρίς ιδιαίτερο αντίκτυπο κατά της Τουρκίας. Αντιλαμβανόμαστε πως η εικόνα που έχει σχηματιστεί για την Κύπρο το τελευταίο διάστημα με το σκάνδαλο των διαβατηρίων, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κοκ, δεν είναι και ιδιαίτερα βοηθητική όσον αφορά τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας. Σε καμία περίπτωση όμως το γεγονός αυτό δεν αναιρεί τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα που η σύνοδος κορυφής παρέπεμψε για επανεξέταση το θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021, η Τουρκία συνεχίζει ανενόχλητη τις παραβιάσεις τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε την ανησυχία μας για αυτή την εξέλιξη, οι Ευρωπαίοι δεν έπραξαν το αυτονόητο. Οι κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία είναι μονόδρομος.