Ανοίγουν εκ νέου τα οδοφράγματα  την Κυριακή 21/06 σύμφωνα με την συμφωνία Αναστασιάδη -Ακιντζί. Αυτό γίνεται τη στιγμή που το κατοχικό καθεστώς αρνείται να  καταθέσει επιδημιολογικό δελτίο για την κατάσταση στα κατεχόμενα, όσον αφορά των κορωνοϊό, ενώ η ελληνοκυπριακή επιδημιολογική ομάδα απέστειλε ήδη το δεύτερο επιδημιολογικό δελτίο. Είναι επίσης πιθανόν λόγω της προεκλογικής αντιπαράθεσης στα κατεχόμενα η κατοχική «κυβέρνηση» να αρνηθεί – και πάλι – να υλοποιήσει τη συμφωνία.

Η κατάσταση εμπνέει ανησυχία δεδομένου ότι έχουν ξεκινήσει οι πτήσεις μεταξύ κατεχομένων και Τουρκίας. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ευκρινής εικόνα για την κατάσταση στη Τουρκία και για τα μέτρα που λαμβάνονται από τις αρχές των κατεχόμενων, δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες για τους κινδύνους για την υγεία. Καλούμε τις Αρχές της Δημοκρατίας να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας και να αντιμετωπιστούν προληπτικά όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός πως ανοίγουν τα οδοφράγματα χωρίς να τεθεί το θέμα της διάνοιξης των διόδων στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός  στο Πυρόι και τα Κόκκινα. Δύο πολύ σημαντικά σημεία που ανοίγουν το δρόμο και  ενώνουν ακριτικές περιοχές  με τις υπόλοιπες ελεύθερες περιοχές. Χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών αυτών βιώνουν για πολλές δεκαετίες  την αποξένωση και την απομόνωση. 

Έχουμε ήδη καταθέσει στη Βουλή ψήφισμα για την διάνοιξη των πιο πάνω οδοφραγμάτων και καλούμε τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπως το ψηφίσει άμεσα. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού ή πολίτες δεύτερης κατηγορίας.