Η λειτουργία ασφαλτικών εργοστασίων στις βιομηχανικές περιοχές Γερίου και Τσερίου, εδώ και μερικά χρόνια προκαλεί την έντονη ανησυχία και δυσφορία των κατοίκων της Ενορίας Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δάλι. Εμείς στεκόμαστε στο πλάι των κατοίκων σε κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας διαχρονικά, μέχρι να υλοποιηθεί η απόφαση για μετακίνηση των εργοστασίων που φαίνεται ακόμα να καθυστερεί πολύ.

H Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος κ. Έφη Ξάνθου σε δηλώσεις της αναφέρει πως: «Παρατηρούμε με λύπη ότι για πολλοστή φορά το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εκφράζει έμμεσα τη διαφωνία του με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται αλλά και με τη στήριξη που έχουν οι κάτοικοι από πολιτικά κόμματα. Μάλιστα έχει εκδοθεί ανακοίνωση Τύπου του Υπουργείου, που δικαιολογεί την καθυστέρηση στην μετακίνηση λόγω της μη ολοκλήρωσης των αναγκαίων μελετών για εξεύρεση νέου τόπου χωροθέτησης των ασφαλτικών μονάδων. Το μόνο οξύμωρο κ. Υπουργέ είναι οι προεκλογικές σας υποσχέσεις για δήθεν γρήγορη μετακίνηση των ασφαλτικών εντός ολίγων μηνών, ενώ ακριβώς γνωρίζατε ότι οι σχετικές περιβαλλοντικές μελέτες και μελέτες κυκλοφοριακού αντίκτυπου θα έπαιρναν πολύ περισσότερο χρόνο για να ετοιμαστούν από αυτό που παρουσιάζατε.

Εμείς δεν θέλουμε να λυθεί ένα σοβαρό διαχρονικό πρόβλημα με την απλή μεταφορά του σε άλλη περιοχή. Το κράτος μας έχει υποσχεθεί την εκπόνηση ολοκληρωμένου Σχεδίου Νήσου από το 1960 και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ανανεώσει αυτή του την υπόσχεση προεκλογικά και το 2013 και το 2018. Εάν δεν γίνει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για όλο το νησί και να μπει επιτέλους φρένο στην άναρχη ανάπτυξη και τις μεμονωμένες κατοικίες, προβλήματα όπως της χωροθέτησης ασφαλτικών μονάδων θα συνεχίσουν στο διηνεκής.

Πρώτιστο μέλημα του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είναι να διασφαλίζεται η υγεία των συνανθρώπων μας. Γι’ αυτό θα μας βρίσκεται πάντα μπροστά σας όταν παραβιάζεται το βασικό αυτό ανθρώπινο δικαίωμα».