Η στάση των Ηνωμένων Εθνών απέναντι στο κυπριακό πρόβλημα, την ώρα που η Ελληνοκυπριακή ηγεσία αναμένει στήριξη για να αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες, μόνο βοηθητική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Όταν χρειάζεται και όταν αισθανθούν ότι η κατάσταση είναι έτοιμη, λένε τα Ηνωμένα Έθνη, θα προβούν σε δήλωση για διορισμό ειδικού απεσταλμένου στο Κυπριακό. Σαφώς αυτή η δήλωση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν και κάποιες πολιτικές εξελίξεις, υπονοώντας τις εκλογές της Τουρκίας, προβληματίζει τον κάθε λογικά σκεπτόμενο.

Επιπλέον η αποφυγή σχολιασμού από μέρους του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για το γεγονός ότι ο Αντόνιο Γκουντέρες είχε επιχειρήσει τον Φεβρουάριο να στείλει τον Γάλλο πρώην βοηθό γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Μαρί Γκουένο, αλλά απερρίφθη από την Τουρκία, είναι ακόμα ένα γεγονός που μας προβληματίζει.

Με την στάση του ο ΟΗΕ παρέχει κάλυψη στην αδιάλλακτη και καθόλου εποικοδομητική στάση της Τουρκίας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε την Κυπριακή Κυβέρνηση να ζητήσει διευκρινήσεις από τον ΓΓ του ΟΗΕ σε σχέση με τα πιο πάνω. Επιβεβλημένες πρέπει να θεωρούνται και οι όποιες άλλες πολιτικές παραστάσεις προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν πρόκειται να αντικρίσουμε ένα φιλοτουρκικό τρόπο αντιμετώπισης, κατά το άμεσο μέλλον, από τον ΟΗΕ.