Ανάκληση των «χρυσών» διαβατηρίων που δόθηκαν σε Ρώσους ζητά η Κομισιόν. Το θέμα των «χρυσών διαβατηρίων» που απλόχερα η Κυβέρνηση Αναστασιάδη μοίραζε, έγινε επίκαιρο γιατί σε αρκετές περιπτώσεις η Ευρωπαϊκή ιθαγένεια αποδόθηκε και σε Ρώσους ολιγάρχες – χρηματοδότες του Πούτιν – και τους επέτρεψε να προστατέψουν και να αυξήσουν τον πλούτο τους. Θεωρείται ότι με αυτό το τρόπο ευρωπαϊκά κράτη όπως η Κύπρος, η Μάλτα, η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Ιταλία, έχουν χρηματοδοτήσει έμμεσα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η βουλεύτρια του Κινήματος κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου δήλωσε πως: «Για πολλοστή φορά η Κύπρος διασύρεται διεθνώς για την εσφαλμένη πολιτική της για παραχώρηση πολιτογραφήσεων έναντι επενδύσεων στην Κύπρο. Επιβάλλεται να μπουν ξανά στο μικροσκόπιο και να εξεταστούν όλες οι πολιτογραφήσεις, και Ρώσων ολιγαρχών και άλλων ύποπτων ατόμων, και εάν αιτιολογείται να τους στερηθεί η υπηκοότητα. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει μείνει μόνο στα πορίσματα και στις προφορικές διαβεβαιώσεις πως θα πράξει το σωστό αλλά δεν έχουμε δει έργα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ζητούμε επιτάχυνση της διαδικασίας απόσυρσης των υπηκοοτήτων που δόθηκαν παράνομα.  Αναμένουμε να ξεκινήσει η ποινική δίωξη των υπευθύνων, να καταργηθεί επιτέλους ο νόμος που επιτρέπει στο Υπουργικό Συμβούλιο να παραχωρεί ευρωπαϊκή υπηκοότητα έναντι επενδύσεων. Παράλληλα εκφράζουμε τους φόβους μας για το νέο πλαίσιο παραχώρησης καθεστώτος μόνιμου διαμένοντος και τις προσπάθειες εξασφάλισης ένταξης της Κύπρου στην σύμβαση Σένγκεν, θυσιάζοντας την ακεραιότητα του κράτους μας μέσω απαράδεκτων πολιτικών όπως πχ την εγκατάσταση συρματοπλέγματος επί της γραμμής αντιπαράταξης.

Το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων φαίνεται να έχει ξεχαστεί στην Κύπρο. Εμείς όμως ως Κίνημα, που είχαμε από το 2010 μιλήσει για την ανήθικη πρακτική της πώλησης της Ευρωπαϊκής υπηκοότητας, περιμένουμε ακόμα να γίνει πλήρης διερεύνηση όλων των υποθέσεων και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».