Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία. 

Μέσα από άρθρο στον σημερινό Πολίτη (28/12/17), διαπιστώνουμε ακόμα μια φορά τις μεγάλες και ουσιαστικά ανεξέλεγκτες ποσότητες αντιβιοτικών στο χοιρινό κρέας. 

Το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών δια του Προέδρου κ. Περδίκη έχει επανειλημμένα θέσει το θέμα στη Βουλή μέσω κοινοβουλευτικών ερωτήσεων. Δυστυχώς το Υπουργεία Υγείας και Γεωργίας όπως πάντα καλύπτονται  πίσω από υπεκφυγές του τύπου «δεν μπορούμε να ελέγξουμε λόγω έλλειψης προσωπικού, στέλνουμε να δεδομένα στην Αυστρία και περιμένουμε αποτελέσματα » ή ακόμα χειρότερα «δεν έχει αποδειχθεί κάπου ότι επηρεάζεται το κρέας των ζώων από τις γενετικά τροποποιημένες τροφές ή τα αντιβιοτικά» .

Εμείς κρίνουμε αυτές τις  απαντήσεις ως απαράδεκτα επικίνδυνες διότι στην περίπτωση της Δημόσιας Υγείας δεν πρέπει να λειτουργούμε με το ρητό ότι “όλοι είναι αθώοι μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου”. Τουναντίον αντίστροφα πρέπει να ισχύει η αρχή της προφύλαξης ή “όλα είναι ύποπτα μέχρι να αποδειχθεί ότι δεν είναι επικίνδυνα”. 

Έτσι καλούμε τις Υπηρεσίες αφού δεν είναι ικανές να διαγνώσουν αν υπάρχει πρόβλημα λόγω ανικανότητας, να απαγορεύσουν αυστηρά  την χρήση των ύποπτων ζωοτροφών και των ακόμα πιο ύποπτων χρήσεων σε ποιότητα και ποσότητα αντιβιοτικών . Σε λίγα χρόνια δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε βακτήρια και μικρόβια που θα έχουν μεταλλαχθεί και θα χάνονται ανθρώπινες ζωές γιατί για ακόμα μια φορά για κάποιους το οικονομικό όφελος είναι πιο σημαντικό από τη δημόσια υγεία