Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, έχουμε αρκετές καταγγελίες από πολίτες, αλλά και από την δίκη μας εμπειρία, φαίνεται ότι η λεγόμενη Αστυνομία των Ζώων, τουλάχιστον στην Επαρχία Λευκωσίας, είναι ανύπαρκτη και δεν εξυπηρετεί πλέον τον σκοπό ίδρυσης της . Είναι πάρα πολλές οι καταγγελίες που λάβαμε στο Κίνημα πως είναι αδύνατο να επικοινωνήσεις μαζί τους, κάτι που έχουμε διαπιστώσει και εμείς οι ίδιοι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απελπισία, την δυσπιστία και την απόγνωση που νιώθει ο κάθε πολίτης, που στην προσπάθεια του να σώσει ένα ζώο αυτό να μην έχει αποτέλεσμα και κατ’ επέκταση να συνεχίζεται ο βασανισμός και η ταλαιπωρία του. Ορισμένες υποθέσεις αφορούν ακόμα και καταστάσεις που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ζωή ενός ζώου. Σε περιπτώσεις που εντοπιστεί η Αστυνομία των Ζώων υπάρχει ολιγωρία από μέρους της στην εξέταση μιας υπόθεσης, καθώς επίσης, παρατηρούνται λάθος χειρισμοί με αποτέλεσμα πάλι την συνέχιση του βασανισμού ενός ζώου.

Η Αστυνομία, δεν ενημερώνει ή αρνείται να ενημερώσει τον πολίτη για την έκβαση της υπόθεσης του, κάτι παντελώς απαράδεκτο. Σημειώνεται επίσης ότι γίνονται συστάσεις στον κηδεμόνα του ζώου από την Αστυνομία, αλλά δεν υπάρχει καμία παρακολούθηση εάν ο κηδεμόνας συμμορφώθηκε με τις συστάσεις ή όχι.

Υπενθυμίζουμε πως, ενώ ψηφίστηκε νέο νομοσχέδιο που δίνει την εξουσία στην αρμόδια αρχή να προβαίνει σε άμεση κατάσχεση ζώου, αυτό δεν τηρείται από τις αρμόδιες αρχές με αποτέλεσμα την συνέχιση του βασανισμού των ζώων.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών,  έχουμε αποφασίσει όπως δημοσιοποιούμε υποθέσεις που είτε δεν έτυχαν του σωστού χειρισμού, βάσει του περί Ευημερίας Ζώων από την Αστυνομία είτε δεν υπήρχε ανταπόκριση.

  1. Δέσιμο σκύλου σε οικία απροστάτευτο από καιρικές συνθήκες χωρίς επαρκές νερό και φαγητό κλαίγοντας συνεχώς από την ταλαιπωρία . Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία εδώ και μια βδομάδα και ο σκύλος παραμένει εκεί μέσα στις βροχές και το κρύο.
  2. Σκύλοι δεμένοι σε υποστατικό εδώ και μια βδομάδα σε άθλιες συνθήκες και ενώ υπήρξε απόφαση για απομάκρυνση του ενός σκύλου η κατάσταση παραμένει η ίδια.
  3. Σκύλος σε κλουβί σε ταράτσα. Έγινε καταγγελία πριν δυο βδομάδες, όμως η κατάσταση παραμένει η ίδια.

Παρακαλούμε τους πολίτες που έχουν παρόμοια περιστατικά να μας ενημερώνουν άμεσα.

Η Αστυνομία των Ζώων, ήταν πάγιο αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων και των φίλων των ζώων. Δυστυχώς αυτό δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα δηλαδή την διάσωση ενός ζώου και αυτό αποδεικνύεται από τις δεκάδες παράπονα που έχουμε από πολίτες τουλάχιστον για την επαρχία Λευκωσίας. Η Συντονίστρια της Ομάδας Δράσης για τα ζώα του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Ανθή Μουζούρη, δήλωσε πως «πρέπει επιτέλους να γίνει ένα ανεξάρτητο σώμα κάτω από την Αστυνομία, με δικό της προσωπικό που να αποτελείται από φιλόζωους που θα έχουν ζήλο στην διάσωση των ζώων, θα έχουν δικό τους εξοπλισμό, δικά τους αυτοκίνητα, στολές, κινητά τηλέφωνα. Η δύναμη της Αστυνομίας των ζώων πρέπει να ενδυναμωθεί με τριπλάσιο προσωπικό και με αξιωματικούς υπηρεσίας ανά επαρχία. Δεν γίνεται να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση γιατί δεν υπάρχει καμία ευημερία των ζώων».

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών