Η επιλογή της Τουρκίας να οδηγήσει σε ναυάγιο τις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα αποδεικνύει δύο στοιχεία:

Πρώτον, η πάγια αδιάλλακτη τουρκική στάση δε θα αλλάξει, όσο δε γίνονται αποδεκτές οι απαιτήσεις της Τουρκίας που ενισχύουν το ρόλο, τον οποίο η ίδια πιστεύει ότι έχει στην ευρύτερη περιοχή.

Δεύτερον, όσοι για εσωτερική κατανάλωση όλο αυτό το διάστημα προέβαλλαν την ψεύτικη αντίληψη περί τουρκικής προθυμίας για “λύση και επανένωση”, πρέπει να παραδεχτούν ότι το Κραν Μοντάνα απέδειξε, πόσο ανεδαφική υπήρξε αυτή η προσέγγιση.

Η ευθύνη του ναυαγίου βαρύνει αποκλειστικά την Τουρκία και πλέον κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι “δεν έγιναν παραχωρήσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία”. Όσοι εξακολουθούν να το κάνουν, φοβούμενοι να τοποθετηθούν επί της πραγματικότητας και προτιμώντας να στοχοποιούν τον “εσωτερικό εχθρό” προσφέρουν κακές υπηρεσίες στη δημοκρατία, τη χώρα και το λαό.

Αν ευθύνεται σε κάτι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι το ότι δεν κατάλαβε έγκαιρα την τακτική της Τουρκίας και παρασυρόμενος από κακές συμβουλές προχώρησε σε ακόμα πιο οδυνηρές υποχωρήσεις, που αντί να κάμψουν την αδιαλλαξία των Τούρκων, τροφοδότησαν την αλαζονεία τους.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως αυτή την ώρα χρειάζεται μια ειλικρινής προσπάθεια, με συντονισμό όλων των δυνάμεων για τη χάραξη νέας στρατηγικής στο Κυπριακό. Ελπίζουμε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, να συμφωνήσει με την προσέγγισή μας στο Εθνικό Συμβούλιο. Η υπόθεση της χάραξης μιας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό δεν είναι ιδιοκτησία της αντιπολίτευσης. Για να γίνει ουσιαστική δουλειά οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αναγνωρίσουν το αδιέξοδο και να συνεργαστούν για τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού.